Acasa Stiinta-ITStiinta Proiectul IXV – ESA pregǎtește primul „avion spațial”

Proiectul IXV – ESA pregǎtește primul „avion spațial”

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pregǎtește fabricarea primei navete europene ce va fi capabilă să călătorească în spaţiu şi să revină în condiţii de siguranţă pe Terra.

Proiectul IXV – ESA pregǎtește primul „avion spațial”(foto:space.com)

Proiectul IXV – ESA pregǎtește primul „avion spațial”(foto:space.com)

Vehiculul spaţial IXV („Vehiculul experimental intermediar” ), care are forma unui pantof şi mărimea unui automobil, efectuează în această perioadă ultimele teste în laboratoarele pe care ESA le deţine în Olanda, la Noordwijk, o suburbie a oraşului Haga. IXV, care a fost asamblat ȋn Italia, urmeazǎ sǎ fie trimis ȋn aceastǎ lunǎ în Guyana franceză, de unde va decola pe 18 noiembrie, în cadrul unui zbor test suborbital de 100 minute. Șeful acestei misiuni, italianul Girogie Tumino a anunțat cǎ „misiunea este esenţială pentru viitorul navetelor spaţiale din Europa”, precizȃnd cǎ „obiectivul principal al acestei misiuni este de a obţine capacitatea de a reveni pe Terra, după un zbor în spaţiu, în condiţii de siguranţă”.

Misiunea ESA prevede c dupǎ ce va ajunge la altitudinea de 450 kilometri, vehiculul, care va avea la bord 300 de senzori şi alte aparate de măsură, va reintra în atmosfera terestră cu o viteză de 7,5 kilometri pe secundă. În acel moment aparatul va recepţiona o mulţime de date ştiinţifice referitoare la schimburile de căldură dintre aer şi suprafeţele solide aflate în deplasare cu viteze foarte mari.

IXV este construit din ceramică, fibră de carbon şi plută,are o lungime de 5 metri şi o lăţime de 2 metri, iar dezvoltarea sa a durat 5 ani de zile și a costat pȃnǎ ȋn prezent 150 de milioane de euro, conform mediafax. Deşi aparatul de zbor are la bord doar instrumente de măsurare, el ar putea fi dezvoltat într-o veritabilă navetă spaţială care va fi capabilă să readucă pe Terra echipaje de astronauţi şi diverse eşantioane din spaţiu.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult