Acasa Stiinta-ITStiinta QB50: Romȃnia va produce 2 nanosateliți din constelația de 50

QB50: Romȃnia va produce 2 nanosateliți din constelația de 50

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

România va produce, la Institutul de Cercetare Spaţială de la Măgurele, doi nanosateliţi care vor face parte dintr-o constelaţie de 50 de nanosateliţi ce urmează să fie lansaţi la nivel mondial, numitǎ QB50.

QB50: Romȃnia va produce 2 nanosateliți din constelația de 50 (foto:sess.stanford.eu)

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că după întâlnirile între reprezentanţii NASA şi cei ai Ministerului Educaţiei, respectiv Agenţia Spaţială Română (ROSA), s-a stabilit colaborarea în proiecte de explorare interplanetară în domeniul nanosateliţilor. „România va avea, în noua constelaţie de 50 de sateliţi care vor fi lansaţi la nivel mondial, doi sateliţi, alături de cei ai SUA, Japonia, Germania sau Italia. SUA vor avea în această constelaţie cinci sateliţi„, a spus Mihnea Costoiu. Costoiu a efectuat, în perioada 6-14 ianuarie, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, în cadrul căreia a participat la Forumul Internaţional pentru Explorare Spaţială (ISEF), de la Washington.

ROSA va participa, prin construirea celor doi sateliţi, la prima misiune realizată cu nanosateliţi, pentru monitorizarea zonei orbitale foarte joase. Ministrul a precizat că, după întâlnirile avute cu reprezentanţii NASA, aceştia au declarat sprijinirea părţii române cu specialişti şi know-how, dar şi sprijinul în realizarea capitolului de cercetare spaţială din strategia românească de cercetare. Costoiu a mai spus că a primit confirmarea din partea administratorului NASA că va vizita România.

Ministrul a mai spus că României îi va fi repartizată „zona de elaborare a mediului de radiaţie care se află în jurul planetei Jupiter”. „Practic, platforma de la Măgurele va fi în ansamblul său gazda acestor experimente, prin care vom încerca să simulăm acest mediu de radiaţii cu cercetare şi în plan trafic, pentru efectul acestor radiaţii asupra sateliţilor”, a mai spus ministrul. Mihnea Costoiu a explicat că platforma de fizică de la Măgurele va fi folosită în a încerca generarea unui mediu de radiaţii similar celui din jurul planetei Jupiter, pentru a putea testa împreună cu specialiştii de la NASA diferite echipamente în acest mediu.

Costoiu a mai adǎugat că specialiştii români vor mai fi cooptaţi şi în alte proiecte ale NASA, în acest sens fiind date ca exemple misiunile cu nanosateliţi sau cele pentru cercetarea Lunii şi a planetei Marte. Demnitarul a mai spus că în prima parte a vizitei a fost în Portland, statul Oregon, acolo unde este una dintre cele mai importante comunităţi de români din SUA şi una dintre cele mai active, comunitate care a reuşit înfiinţarea unui centru cultural. Totodată, Mihnea Costoiu a precizat că au avut loc întâlniri şi cu reprezentanţii comunităţii de business, la care au participat mai multe companii, iar în urma acestor discuţii mai mulţi reprezentanţi ai firmelor „din zona farmaceutică şi energetică” şi-au dat acordul pentru a participa la cercetarea din România, declarându-şi disponibilitatea pentru cofinanţarea acestor programe.

Tot în cadrul vizitei oficiale desfăşurate în Statele Unite al Americii, Mihnea Costoiu a avut întâlniri şi cu membri ai Congresului American. Costoiu s-a întâlnit şi cu consilierul pentru probleme de ştiinţă şi tehnologie al preşedintelui Barack Obama, John Holdren, directorul Oficiului pentru Ştiinţă şi Tehnologie de la Casa Albă, prilej cu care s-a convenit să fie demarate noi proiecte de cercetare şi schimburi academice. Conform mediafax, ministrul a prezentat oportunităţile de colaborare din domeniul cercetării cu România, precum şi posibilităţile de dezvoltare a acestora în cadrul parteneriatului strategic dintre România şi SUA.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult