Acasa Stiinta-ITStiinta Queen Elizabeth Land – ţara pinguinilor

Queen Elizabeth Land – ţara pinguinilor

scris de Șt. C
5 afisari

Marea Britanie a anunţat, marţi, că o porţiune importantă din teritoriul pe care îl deţine în Antarctica va purta numele reginei Elizabeth a II-a, o decizie care a fost luată în anul în care întregul regat a sărbătorit jubileul de diamant al suveranei britanice.

Teritoriul se va numi „Queen Elizabeth Land”, are o suprafaţă de 437.000 de kilometri pătraţi, fiind de două ori mai mare decât Marea Britanie, şi este populat aproape în exclusivitate cu pinguini, foci şi diverse specii de păsări.

Prezenţa britanică se face simţită în acea zonă prin intermediul a trei staţii de cercetare, operate de British Antarctic Survey. „Recunoaşterea angajamentului britanic permanent în Antarctica, printr-o asociere permanentă cu Majestatea Sa, reprezintă o mare onoare”, a declarat William Hague, ministrul de Externe britanic.

În 1908, Marea Britanie a devenit prima ţară care a reclamat un teritoriu din Antarctica, iar de atunci, Noua Zeelandă, Franţa, Norvegia, Australia, Chile şi Argentina au emis şi ele pretenţii teritoriale, pe care majoritatea celorlalte state nu le recunosc.

William Hague a făcut acest anunţ după ce suverana britanică a vizitat Ministerul de Externe din Londra, ultimul ei angajament oficial din seria de evenimente care marchează jubileul de diamant – 60 de ani de domnie -, sărbătorit de britanici prin serbări de stradă, o defilare nautică spectaculoasă pe Tamisa şi un concert susţinut în faţa palatului Buckingham, la care au participat numeroase vedete din industria muzicală.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS