Acasa Stiinta-ITStiinta R. Moldova îşi propune să cucerească spaţiul cosmic în 2014

R. Moldova îşi propune să cucerească spaţiul cosmic în 2014

scris de M.A.
5 afisari

Republica Moldova se pregăteşte să lanseze, în 2014, primul satelit artificial, a declarat, pentru JURNAL de Chişinău, rectorul Universităţii Tehnice din Moldova, academicianul Ion Bostan, care e şi coordonator al Programului de stat în domeniul spaţial, program elaborat în 2009.

Academicianul Ion Bostan (foto ziar.jurnal.md)

Academicianul Ion Bostan (foto ziar.jurnal.md)

Satelitul va capta imaginea R. Moldova pentru a permite pronosticarea inundaţiilor, cu mult timp înainte de producerea acestora, va permite monitorizarea stării ecologice a pădurilor şi terenurilor agricole, efectuarea experimentelor pentru cercetarea influenţei radiaţiilor cosmice asupra aparatajului de bord. În afară de Federaţia Rusă, în prezent se pregăteşte de lansarea propriului satelit Ucraina. De asemenea, România urmează să-şi lanseze anul acesta primul satelit. La proiect colaborează 15 doctori în ştiinţe, unii dintre aceştia au lucrat la programele spaţiale ale Uniunii Sovietice, dar şi tineri cercetători care au studiat în Occident. În sectorul Râşcani al capitalei a fost deschis un laborator de tehnologii spaţiale.

Primul experiment va avea loc la toamnă

Savanţii sunt la etapa experimentării satelitului în condiţii de laborator. În toamna anului curent, se preconizează asamblarea şi experimentarea prototipului satelitului. „Vom invita reprezentanţii Agenţiei Spaţiale Europene la acest eveniment. Deja am avut o întrevedere cu vicepreşedintele acestei agenţii, specializată în lansarea sateliţilor”, ne-a spus Bostan.

Satelitul va survola teritoriul R. Moldova între 3,8 şi 4,5 minute la fiecare rotaţie. Potrivit specialiştilor, o componentă importantă a acestuia este scanerul. „Avem de ales, în funcţie de mijloacele financiare de care vom dispune, între un scaner cu rezoluţia 10–15 metri şi o cameră panoramică cu rezoluţia 200 metri. Optăm pentru prima variantă, care, deşi e mai costisitoare, este mult mai performantă. Ne va permite punerea în aplicare a unui soft elaborat de corpul de armată al SUA privind pronosticarea inundaţiilor. Cu ajutorul satelitului, vom monitoriza evoluţia stării hidrologice a râurilor Prut şi Nistru şi a celor 4000 de lacuri din R. Moldova”, ne mai spune academicianul.

În acest scop, savanţii din Republica Moldova dezvoltă relaţii strânse cu Agenţia Spaţială Română. „România lansează în acest an primul său satelit. Lansarea se planifica pentru toamna anului trecut, dar a fost amânată. Satelitul României este mai micuţ (10x10x10 cm) şi e dotat cu cameră panoramică. Al nostru va fi de 25x25x25 cm”, relatează rectorul UTM.

Bariere birocratice

Una din marile probleme cu care s-au confruntat cercetătorii noştri ţine de achiziţia acumulatorilor cu alimentare de la energia solară pentru satelit. Citeste continuarea aici!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult