Acasa Stiinta-ITStiinta Raport OMM 2012: Continuă tendinţa încălzirii climei globale

Raport OMM 2012: Continuă tendinţa încălzirii climei globale

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Într-un raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) se arată că 2012 a fost unul din cei nouă ani cu cele mai ridicate temperaturi din ultimii 160 de ani, de când există date disponibile.

Raport OMM 2012: Continuă tendinţa încălzirii climei globale

Astfel, raportul pe 2012 al OMM confirmă tendinţa încălzirii climei globale şi creşterea pericolelor generate de fenomenele meteo extreme. Şeful OMM, Michel Jarraud atrage atenţia că „Schimbările climatice se produc sub ochii noştri şi vor continua ca efect al creşterii constante a concentraţiei de gaze cu efect de seră în atmosferă, care a ajuns la noi nivele record”. Printre dovezile cele mai îngrijorătoare ale schimbărilor climatice generate de încălzirea globală se numără ritmul „alarmant” în care calota de gheaţă din zona arctică s-a topit în timpul verii, anul acesta topirea producându-se mult mai rapid decât anul trecut, fiind depăşite chiar şi cele mai pesimiste previziuni ale experţilor climatici.

De altfel, în luna septembrie nivelul calotei glaciare arctice a înregistrat cel mai scăzut nivel de la începutul măsurătorilor realizate prin satelit, reducându-se la aproape jumătate (o suprafaţă echivalentă cu cea a Indiei). Gheaţa se va reface în cursul iernii, dar va fi mai subţire ca înainte şi mai vulnerabilă în faţa proceselor de topire viitoare.  Topirea gheţii va contribui la creşterea nivelului mării, care deja este cu 20 de centimetri peste cel înregistrat în urmă cu un secol, antrenând noi riscuri în cazul unor fenomene meteo extreme. Un exemplu, este uraganul Sandy, care ar fi avut un impact mai redus asupra oraşului New York dacă s-ar fi produs în urmă cu 100 de ani, când nivelul oceanului planetar era mai redus.

Anul acesta, o parte din Europa şi din SUA, vestul Rusiei şi sudul Chinei au fost afectate de o secetă severă, în timp ce inundaţii grave s-au produs în zone din Africa de vest şi subsahariană. Conform agerpres, meteorologii se străduiesc să explice că nici un fenomen meteo major nu are o singură cauză, cercetările asupra schimbărilor climatice stabilind existenţa unor corelaţii, a subliniat şeful OMM, dând exemplul valului de căldură din Rusia în anul 2010, care, „fără modificarea climei, este puţin probabil să se fi produs”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult