Acasa Stiinta-ITStiinta Raport preliminar privind explozia rachetei Antares

Raport preliminar privind explozia rachetei Antares

scris de Laurentiu Banches
9 afisari

Compania Orbital Sciences a anunțat că explozia rachetei Antares a fost provocată de o defecțiune la sistemul de propulsie.

Raport preliminar privind explozia rachetei Antares (Foto: mnn.com)

Raport preliminar privind explozia rachetei Antares (Foto: mnn.com)

O defecțiune la unul dintre motoarele care echipau racheta Antares reprezintă cauza exploziei acestei rachete, care transporta spre orbită o capsulă de aprovizionare Cygnus, la câteva secunde după desprinderea de sol, conform unui anunț făcut miercuri de compania Orbital Sciences. Cele două motoare AJ-26 care formează sistemul de propulsie al primului dintre cele două etaje ale rachetei Antares sunt derivate din motoare sovietice de rachetă datând din anii ’60, care au fost modernizate de compania americană Aerojet Rocketdyne. Motorul AJ-26 este o variantă modernizată a motorului de rachetă sovietic NK-33, folosit pentru propulsia rachetelor N-1.

În luna mai a acestui an, un motor de rachetă AJ-26 a explodat în timpul unui test la sol, desfășurat la Centrul Spațial Stennis, aparținând NASA, din Mississippi. „Datele preliminare și analizele realizate până în prezent ne fac să credem că a fost vorba, probabil, de o defecțiune a unei turbopompe (de carburant) la unul dintre motoarele AJ-26 ale primului etaj”, conform comunicatului, în care se precizează că este probabil să se renunțe la folosirea acestor motoare și se are în vedere „modernizarea accelerată a sistemului principal de propulsie al rachetelor din clasa Antares„. Orbital Sciences a mai oferit asigurări că poate onora toate celelalte misiuni de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale (ISS), conform contractului în valoare de 1,9 miliarde de dolari încheiat cu NASA. „Toate încărcăturile vor fi transportate pe ISS până la sfârșitul anului 2016, fără costuri suplimentare pentru NASA, urmând să apară doar niște ajustări minore ale calendarului de lansare”.

O rachetă portantă Antares a explodat săptămâna trecută, la câteva secunde după lansarea de la baza spațială din insulele Wallops, în apropierea coastei statului Virginia, accident în care a fost distrusă capsula Cygnus care transporta provizii, echipamente și materiale pentru experimente spre ISS. Înregistrările lansării prezintă racheta Antares fiind brusc cuprinsă de flăcări la 11 secunde după desprinderea de sol.

Acesta a fost primul accident produs după ce NASA a renunțat la flotila sa de navete spațiale și a apelat la operatori din mediul privat pentru a asigura aprovizionarea avanpostului orbital. După producerea accidentului, acțiunile companiei Orbital Sciences au scăzut pe bursă cu 15,5%, atingând un minim de 25,65 dolari. Valoarea rachetei Antares, a capsulei Cygnus și a încărcăturii pierdute a fost estimată la 200 de milioane de dolari, potrivit Agerpres.

Capsula spațială Cygnus avea la bord 2,2 tone de echipamente, materiale pentru experimente științifice și provizii pentru echipajul ISS. Aceasta ar fi fost cea de-a treia misiune de aprovizionare executată de capsula Cygnus. Dintre cele 2,2 tone de echipamente, 725 de kilograme erau materiale destinate experimentelor pe orbită. O parte dintre experimente vizau observarea modului în care sunt irigate cu sânge inima și creierul în condiții de microgravitație.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult