Acasa Stiinta-ITStiinta Raze de lumină în reducera încălzirii globale

Raze de lumină în reducera încălzirii globale

scris de Doru Dragomir
28 afisari

Fără discuție, cunoaștem multe gaze cu bune și rele, dar vedeta rămâne dioxidul de carbon – un gaz util in industria alimentară, hrana florei globale, dar și vinovat de producerea gazelor cu efect de seră, sursa mult hulitei încălziri globale.
copaciStim cu toții ca acest gaz este indispensabil in procesul de fotosinteză – fară aceasta nu ar crește nici o plantă — dar fotosinteza nu este suficientă in reducerea cantitătii enorme de dioxid de carbon, produs ca urmare a activității umane – arderea combustibililor fosili, utilizarea autovehiculelor, rezultă însă și din zootehnie.
După cercetări de peste 8 ani, institutul german de cercetare Covestro, parte a marelui Bayer, a reușit să inaugureze o instalație de producere a polyolului la scară industrială, acesta la rândul lui se utilizează la producera saltelelor, reducând astfel consumul de țiței și reducerea de CO2.
Această reușită se datorează descoperirii unei componente a zincului, ca accelerator de reacție, rețeta e un secret.
Cercetătorii din SUA și Canada au reușit să capteze CO2 direct din atmosferă, chimiștii din Germania au în funcțiune, în acest moment peste 30 de instalații de transformare a CO2 în combustibili, gaz metan, diferite saltele pentru izolare termică și chiar ciment.
Astfel apare întrebarea dacă această reducere a cantității de CO2, corelată cu reducere drastică a defrișărilor și noi plantări de păduri va reuși să atingă ținta de la Paris –reducere a cu 1,5 grade a încălzirii globale?
Răspunsul poate fi promițător dacă se aplică toate aceste concepte, urgent și fără ezitare.
Așteptăm și rezultate ale cercetării și dezvoltarii din România, domeniu uitat în anii trecuți dar revigorat în prezent, în universități dar și societăti private și de stat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult