Acasa Stiinta-ITStiinta Renunțarea la fumat. Cȃt de eficiente sunt țigările electronice

Renunțarea la fumat. Cȃt de eficiente sunt țigările electronice

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Un studiu recent aratǎ cǎ țigările electronice par să fie cel puţin la fel de eficiente precum plasturii cu nicotină pentru renunţarea la fumat.

Renunțarea la fumat. Cȃt de eficiente sunt țigările electronice (foto: .vapestick.co.uk )

Dispozitivul, care creşte rapid în popularitate, produce vapori care conţin nicotină. În acelaşi timp, ţigara electronică imită senzaţiile senzoriale ale fumatului, ceea ce a dus la speculaţia că ar putea fi un instrument util în procesul de renunţare la fumat.  O echipă de la Universitatea din Auckland, în Noua Zeelandă, a realizat primul studiu clinic pentru a face o comparaţie între ţigara electronică şi plasturii cu nicotină, pe un eşantion de 657 de persoane, iar rezultatele acestuia au fost publicate în revista de specialitate The Lancet.

Conform studiului, 7,3% din persoanele care utilizează e-ţigări au renunţat la fumat după şase luni, faţă de 5,8% din cei care au recurs la plasturi. Studiul nu a utilizat însă un eşantion suficient de larg pentru a dovedi care este cea mai bună opţiune, notează BBC.  În acelaşi timp, după şase luni, 57% din utilizatorii de ţigări electronice au înjumătăţit numărul de ţigări fumate în fiecare zi, comparativ cu 41% din cei care utilizează plasturi cu nicotină.

„Deşi rezultatele noastre nu arată diferenţe clare între e-ţigări şi plasturi în privinţa ‘renunţării cu succes’ după şase luni, se pare că ţigările electronice sunt mai eficiente în ajutarea fumătorilor care nu au renunţat să mai reducă din numărul ţigărilor fumate”, a afirmat prof. Chris Bullen, de la Universitatea din Auckland.  „Dată fiind popularitatea în creştere a acestor dispozitive în multe ţări, precum şi incertitudinea şi inconsecvenţa în materie de reglementare, sunt necesare studii mai lungi şi mai mari pentru a stabili dacă aceste dispozitive ar putea deveni instrumente eficiente şi populare pentru renunţarea la fumat”, a adăugat profesorul.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie lucrează la reglementarea ţigărilor electronice în acelaşi mod precum medicamentele. Conform Agerpres, dispozitivul provoacă păreri împărţite, unii susţinând că acesta normalizează fumatul, în timp ce alţii sunt de părere că ar putea ajuta oamenii să renunţe la fumat.

1 comentariu

Tache 11-09-2013 - 17:32

Apropo de poza, ca un exemplu al dementei colective la care a ajuns fortat societatea occidentala….

Cody L. Johnson, din Kalispell, Montana, a gasit de cuvinta sa-l arunce intr-o prapastie pe sotul ei, Jordan Linn Graham, cu care era casatorita de numai o saptamana. Institutia divortului este foarte laxa si cetatenii sunt aproape incurajati sa divorteze, ca parte a politicii anti-familie, dar asta n-a fost suficient pentru ea…

http://ca.news.yahoo.com/blogs/daily-buzz/honeymoon-hell-wife-admits-shoving-husband-off-cliff-181702227.html?vp=1

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult