Acasa Stiinta-ITStiinta Risc crescut de leziuni cerebrale pentru piloţii care zboară la altitudini mari

Risc crescut de leziuni cerebrale pentru piloţii care zboară la altitudini mari

scris de L.M.
7 afisari

Piloţii care zboară des la înălţimi mari au un risc crescut de leziuni cerebrale, relevă un studiu publicat luni în revista americană Neurology.

Risc crescut de leziuni cerebrale pentru piloţii care zboară la altitudini mari

Risc crescut de leziuni cerebrale pentru piloţii care zboară la altitudini mari (foto: airwingmedia.com)

Pentru această anchetă, autorii au studiat 102 piloţi ai forţelor aeriene americane care zburau în avioane-spion U-2, pe care i-au comparat cu 91 de persoane care nu sunt piloţi. Piloţii au prezentat de trei ori mai multe leziuni decât persoanele din celălalt grup, transmite Agerpres, care citează AFP.

Participanţii la acest studiu au avut vârsta cuprinsă între 26 şi 50 de ani şi au fost supuşi unei investigaţii RMN la creier, care a măsurat numărul de leziuni la nivelul ţesutului cerebral, asociate cu un declin al memoriei în cazul altor maladii neurologice.

Piloţii care zboară cu regularitate la altitudini de peste 6.000 de metri au un risc mai mare de accident de decompresie, care se produce atunci când presiunea atmosferică scade la un nivel mai mic decât cel al corpului, ceea ce duce la formarea bulelor’, explică principalul autor al studiului, dr Stephen McGuire de la Universitatea Texas (sud), unde se află facultatea de medicină aerospaţială a US Air Force.

‘Incidenţa bolii de decompresie în rândul piloţilor din US Air Force s-a triplat din 2006, probabil din cauza zborurilor riscante mai frecvente şi mai lungi’, a precizat acesta. ‘Însă până în prezent, nu am constatat sechele clinice permanente sau un declin al memoriei la aceşti piloţi‘, susţine medicul.

Simptomele care afectează creierul unei persoane ce suferă de boala de decompresie includ o lentoare a procesului de gândire, confuzie şi pierderi de memorie permanente.

Studiul a mai arătat că leziunile cerebrale la persoanele care nu sunt piloţi se situează mai ales în partea frontală a materiei albe, precum cele care se produc în mod normal odată cu îmbătrânirea. În schimb, la piloţi, leziunile sunt repartizate în tot creierul.

‘Aceste observaţii ar putea fi utile în evaluarea riscului producerii de leziuni cerebrale legat de activităţi precum alpinismul la înălţimi mari, scufundările la mare adâncime sau zborul la altitudini înalte’, estimează dr McGuire.

11 comentarii

tomi 21-08-2013 - 01:06

Asta inseamna ca huhuciu a fost pilot in tinerete.

urbos 21-08-2013 - 01:10

Iti dai seama ce creier trebuie sa aiba unii dupa ce s-au invartit 40 de ani in desert? Ce creier aveau inainte, ca sa faca asta, si ce-a cum a ajuns dupa.

CONGO 21-08-2013 - 19:49

pai n-au ajuns, ca aia 40 de ani au fost ca sa treaca 2 generatii, dar dobitocu tot dobitoc, da din buze (si pe la keyboard) si crede ca gandeste

CONGO 21-08-2013 - 01:45

ce pilor? a fost ascuns pe racheta lui Gagarin, dar de la 100km a cazut jos direct in cap, si in capul cui crezi? al lui urbos!

Antibasistul 21-08-2013 - 16:02

Esti destept de dai in gropi ba Tomi, d-aia e pretin cu tine Bitca!

tomi 21-08-2013 - 16:05

Sa traiti tovarase pilot huhu ciu anticrist!

Antibasistul 21-08-2013 - 16:10

Tovarasi trebuie sa le spui scumpilor tai evrei bolsevici care prin lovitura de stat evreiasca din 1917 , din Rusia, au impus lumii cu forta, extrem de criminalul comunism evreiesc!

UnUL 21-08-2013 - 17:15

Idioțenia asta cu revoluțiile lumii (inclusiv cea chuineză?) făcute de evrei este de o i m b e c i l i t a t e și lipsă de documentare crase.
În ceea ce privește Revoluția rusă, dacă printre liderii ei au existat câțiva evrei, precum Troțki, ei au fost minoritari iar rolul lor nu a fost dominant. Cei care debitează astfel de inepții ar trebui să mai pună mâna pe niște cărți (dacă știu ce sunt acelea!).

Antibasistul 21-08-2013 - 19:06

Evreule UnUL sti de la care spital intrii pe Net, Spitalul 9!

CONGO 21-08-2013 - 19:46

Vorbi Huhu, si mai lua o lingurita de zeama de cacarau lipovean, ce-o pastreaza ca desert in zilele de sarbatoare

UnUL 22-08-2013 - 07:43

Reiau : Bășinel, „știi” cu 2 i și „intri” cu unul singur. ”Ideile” (trăiască i d i o t u l”) sunt la fel de tâmpe ca ortografia.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult