Acasa Stiinta-ITStiinta România – 0,83 unităţi astronomice distanţă de Terra (Video)

România – 0,83 unităţi astronomice distanţă de Terra (Video)

scris de Laurentiu Banches
25 afisari

Uniunea Astronomică Internaţională (UAI) a acceptat propunerea de a denumi asteroidul cu numărul 7986, România.

Asteroidul "Romania" (foto: captura Youtube)

Asteroidul 7986, descoperit pe 1 martie 1981 de catre astronomul S.J. Bus la Observatorul din Siding Spring, a fost listat pentru prima dată cu numele de „România” în data de 6 mai 2012, în numărul 71497 al „Minor Planet Circular”, după ce propunerea specialistului român Mirel Bîrlan şi a americanului Richard Binzel de la MIT a fost acceptată de UAI. Mica Românie de pe bolta cerească are un diametru de 2-3 km şi  este situată între planetele Marte şi Jupiter.

Potrivit realitatea.net astronomul român Mirel Bîrlan, de la Observatorul din Paris a afirmat că  „este un lucru extraordinar că UAI a acceptat denumirea România pentru asteroid.” Acesta a precizat că România este unul dintre membrii fondatori ai UAI,  iar prin această mică Românie aflată de acum încolo pe cer speră ca „astronomia şi studiul spaţiului să capete dimensiune importante în cercetarea românească”.

Asteroidul denumit oficial (7986) Romania = 1981 EG15, face parte din centrua principală de asteroizi din Sistemul Solar, situată între planetele Marte şi Jupiter şi care adăposteşte numeroase corpuri cereşti precum asteroizi şi planete pitice. “România” face o rotaţie completă în jurul Soarelui într-un interval de 1123 de zile, iar distanţa minimă la care se apropie de Pământ la o distanţă de 0.83 de unităţi astronomice. Forma eliptică stabilă a orbitei face ca asteroidul să nu prezinte nici o problemă pentru Terra. Din nefericire însă pentru cei care doresc să vadă asteroidul, acesta nu poate fi observat decât printr-un telescop mare.

Conform realitatea.net, Agenţia Spaţială Română (ROSA) este încântată de decizia UAI de a denumi un asteroid cu numele ţării noastre. Potrivit ROSA, România este interesată de programele viitoare de cercetare a asteroizilor şi susţine proiectele de instrumentaţie în domeniul astronomiei şi spaţiului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult