Acasa Stiinta-ITStiinta Rusia vrea: Misiuni pe Lună, Marte, Venus şi Jupiter până în 2030

Rusia vrea: Misiuni pe Lună, Marte, Venus şi Jupiter până în 2030

scris de Marius Bâtcă
2 afisari

Rusia vrea să trimită, până în 2030, misiuni pe planetele Marte, Venus şi Jupiter şi pe satelitul natural al Pământului.

racheta rusiaRusia intenţionează să trimită misiuni pe Lună, Marte, Venus şi Jupiter până în anul 2030, a anunţat, marţi, cotidianul Kommersant, care citează o strategie ambiţioasă elaborată de agenţia spaţială rusă, Roskosmos, informează Mediafax. Potrivit Kommersant, Rusia intenţionează, de asemenea, tot până în anul 2030, să lanseze un nou model de rachetă şi să îşi modernizeze sectorul spaţial.

„Roskomos nu renunţă la explorarea altor planete şi intenţionează să trimită o serie de misiuni pentru a aprofunda cercetările pe Lună, mai ales cu ajutorul roboţilor (inclusiv pentru a aduce pe Terra eşantioane de materie lunară), Venus şi Jupiter„, afirmă Kommersant – citat de AFP -, care a aflat despre această strategie spaţială, detaliată până în anul 2030.

Acest document a fost transmis guvernului rus săptămâna trecută. Potrivit acestui document, Roskosmos vrea să realizeze înainte de 2030 „un zbor cu echipaj uman în jurul Lunii, urmat de plasarea cosmonauţilor pe suprafaţa lunară şi de revenirea lor pe Terra”, adaugă aceeaşi publicaţie. „În plus, Roskosmos, în cooperare cu parteneri străini, intenţionează să amplaseze pe Marte o reţea de staţii ştiinţifice durabile”, precizează Kommersant.

Agenţia spaţială rusă doreşte să construiască o nouă rachetă, Angara, un nou vehicul spaţial destinat zborurilor cu echipaj uman la bord, pentru a înlocui tehnologiile sovietice, folosite şi în prezent.

Potrivit aceleiaşi strategii, cosmodromul Vostotchni din Extremul Orient rus trebuie să fie pregătit pentru lansările de sateliţi începând cu 2015.

Cotidianul Kommersant mai scrie că Rusia va investi până în 2015 în tehnologii străine pentru a-şi moderniza sectorul spaţial, urmând să revină în jurul anului 2020 în principal la componente ruseşti.

Un „Consiliu pentru cosmos pe lângă preşedinţie” trebuie să fie înfiinţat în curând pentru a pune în practică această strategie până în anul 2030. Potrivit aceluiaşi cotidian rus, bugetul acestei strategii spaţiale nu a fost încă comunicat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult