Acasa Stiinta-ITStiinta Ruşii au forat 30 de ani. Ce se aşteaptă să descopere

Ruşii au forat 30 de ani. Ce se aşteaptă să descopere

scris de M.A.
6 afisari

Ruşii au forat 30 de ani în Antarctica şi se aşteaptă să descopere lucruri senzaţionale.

Antarctica - lacul Vostok (science.compulenta.ru)

Antarctica - lacul Vostok (foto: science.compulenta.ru)

Cercetătorii ruşi au reuşit să ajungă la suprafaţa misteriosului lac Vostok din Antarctica, ascuns sub un strat de gheaţă de aproape patru kilometri. Forajele au durat peste 30 de ani, a anunţat, luni, o sursă din mediile ştiinţifice ruse. „Duminică, oamenii noştri de ştiinţă au încheiat operaţiunile de forare şi au atins suprafaţa lacului, la o adâncime de 3.768 de metri”, sub calota glaciară de la Polul Sud, a declarat această sursă, citată de agenţia Ria Novosti, prealuată de Mediafax.

Izolat de suprafaţa continentului de multe milioane de ani, acest lac cu apă pură, lung de 250 de kilometri şi lat de 50 de kilometri, ar putea să conţină forme de viaţă necunoscute până în zilele noastre. Lucrările de forare au fost reluate în ianuarie, după ce au fost întrerupte în 1998, la adâncimea de 3.580 de metri, la o distanţă de doar 188 de metri deasupra lacului.

Acea întrerupere a intervenit în urma apelurilor comunităţii internaţionale, care a cerut Rusiei să aştepte apariţia unor tehnologii de forare mai sigure, cu scopul de a evita producerea unei catastrofe ecologice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult