Acasa Stiinta-ITStiinta Ruşii dau vina pe americani în cazul Phobos-Grunt

Ruşii dau vina pe americani în cazul Phobos-Grunt

scris de M.A.
17 afisari

Eşecul răsunător al sondei spaţiale Phobos-Grunt îi scote din minţi pe ruşi, care au şi găsit vinovaţii: americanii.

Phobos-Grunt (russianspaceweb.com)

Phobos-Grunt (foto: russianspaceweb.com)

S-ar putea ca sonda interplanetară Phobos-Grunt, care nu a ajuns pe orbita stabilită pe 9 noiembrie, să fi fost deteriorată de un radar american puternic amplasat în Alaska. Declaraţia a fost făcută de general-locotenentul Nikolai Rodionov, comandantul serviciului de avertizare a unui atac cu rachete.

Phobos-Grunt” trebuia să zboare până la Phobos, satelitul lui Marte, şi să aducă de acolo mostre de sol pentru a fi studiate. Costul proiectului se ridică la circa 150 de milioane de dolari. Centrul spaţial din oraşul australian Perth nu a mai putut face legătura cu sonda spaţială interplanetară „Phobos-Grunt”. Miercuri, pentru prima dată după o tăcere de două săptămâni, specialiştii au reuşit să facă legătura cu „Phobos-Grunt”.

Ziua următoare specialiştii ruşi au descifrat informaţiile telemetrice transmise de aparat şi au reuşit să obţină date referitoare la starea lui. Cu toate acestea, nu se cunosc amănunte privind capacitatea de lucru a sondei. De asemenea, sistemul american de supraveghere a spaţiului cosmic a schimbat prognoza referitoare la intrarea sondei ruseşti „Phobos-Grunt” în atmosfera Pământului, pentru o dată mai târzie. Anterior se aştepta că „Phobos-Grunt” va intra în atmosfera Pământului pe 26 noiembrie. Noua dată este 12 decembrie, însă termenele vor fi specificate permanent.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult