Acasa Stiinta-ITStiinta S-a găsit leacul împotriva leucemiei

S-a găsit leacul împotriva leucemiei

scris de Bogdan Crețu Roman
20 afisari

Oamenii de știință fac primii pași experimentali în încercarea de a obține măduvă artificială, cultivând celule stem într-un mediu de laborator, în încercarea de a asigura un tratament eficient pentru bolnavii de leucemie, conform LiveScience.

Măduvă artificială - viitorul luptei împotriva leucemiei

Măduvă artificială - viitorul luptei împotriva leucemiei

De mai multe decade medicii folosesc transplantul de celule stem prelevate din măduva unor donatori sănătoși pentru a trata leucemia, o metodă destul de eficientă, dar din păcate nu sunt suficienți de mulți donatori pentru ca aceste celule stem să ajungă la toți bolnavii de leucemie.

Leucemia este o formă de cancer care pornește din măduvă, țesutul moale din interiorul oaselor care este responsabil de producerea tuturor elementelor figurate ale sângelui (globule roșii, globule albe, plachete). Obiectivul oamenilor de știință este de a obține măduvă artificială capabilă să producă celule stem pentru sânge în afara organismului, conform cercetătorului Cornelia Lee-Thedieck, de la Institutul tehnologic din Karlsruhe (KIT), coordonatoarea acestui studiu. Astfel de celule stem pot fi folosite pentru a trata pacienții care suferă de leucemie.

Însă obținerea de măduvă în laborator nu este o sarcină ușoară. „Măduva este foarte complexă, având în componență foarte multe tipuri de celule diferite, molecule și proteine”, a explicat Cornelia Lee-Thedieck, Mai mult decât atât, celulele stem care pot fi folosite pentru a-i trata pe pacienți nu se pot dezvolta decât într-un mediu care imită perfect măduva umană.

În cadrul unui nou experiment de laborator oamenii de știință au reușit să obțină structura spongioasă a măduvei folosind un material sintetic, un hidrogel (asemănător materialului din care se fac lentilele de contact moi) pe care l-au turnat în matrițe, în jurul unor cristale de sare. După ce acest hidrogel se întărește, cristalele de sare sunt extrase, lăsând spații libere în care să poată să se dezvolte celulele stem. Apoi, oamenii de știință adaugă proteine și alte celule care susțin dezvoltarea celulelor stem. După ce este pregătit acest cadru, sunt injectate în alveolele goale celule stem prelevate din sânge provenit din cordonul ombilical.

În urma acestui experiment au fost obținute celule stem hematopoietice, adică acele celule din măduvă care produc toate celelalte tipuri de celule sanguine. Celulele stem s-au reprodus în măduva artificială, iar după 4 zile 90% dintre ele încă prezentau caracteristicile de celule stem, păstrându-și astfel abilitatea de a genera orice alt tip de celule sanguine, conform studiului publicat online în revista Biomaterials.

Într-o etapă următoare oamenii de știință doresc să încerce cultivarea acestor celule în mediu artificial pentru o perioadă mai lungă de timp și să identifice o modalitate de prelevare a acestor celule din suportul de cultură.

Această metodă de cultivare a celulelor stem trebuie perfecționată și testată atât pe animale cât și în experimente clinice înainte de a începe folosirea ei propriu-zisă. Orizontul de timp în care acest tratament ar putea ajunge la bolnavii de leucemie este de cel puțin 15 ani, dacă toate experimentele sunt încununate de succes.

18 comentarii

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 24-01-2014 - 20:27

Domnule Bogdan Cretu, acest editorial e destul de naucitor. E naucitor incepind de la titlu : „S-a găsit leacul împotriva leucemiei” !! Cind citest acest titlu nu poti sa rabzi si sa nu dai click pe text ca sa citesti MINUNEA ! Numai ca, dupa ce termini de citit, afli ca NICI PE DEPARTE „s-a descoperit leacul”, ci, hă, hă, hăăăăăă, suntem departe, foarte departe pina vom putea spune ca S-A DESCOPERIT !! … „leacul” !!!!! Ce naiba, domnule ? Nu mai putem discerne intre „am aflat o cale de a lecui leucemia” si „s-a descoperit leacul” ??? Mai, nene Bogdane, putina decenta, bre, ce naiba ?, ca sintem oameni sensibili cind bubuie astfel de tirbombe !

urbos 24-01-2014 - 20:52

Naparca, zi ceva de STS.

UnUL 24-01-2014 - 20:58

STS a trimis datele la ROMATSA, al cărui șef și le-a băgat în rect.

urbos 24-01-2014 - 21:01

Ce date taratura basista? Alea false.
Hai mars in groapa ma-tii de blestemat.

ancuta 24-01-2014 - 21:10

Uite domn’e scarna debila!
Var. Var nestins si apa multa.
hemoroiDANVIOREL sau hemoroGADEA?

digital 24-01-2014 - 21:23

ui ce zice fulea-pulea, bă găinațule !

„Doctorul Radu Zamfir nu a dat niciun fel de coordonate geografice, s-a discutat cu apelantul, i s-au cerut datele geografice şi nu a reuşit să le trimită şi să le furnizeze. Epava avionului a fost găsită în zona în care a fost dată harta STS, la marginea zonei respective, în zona indicată de STS. Aria de cerc a fost cu raza de 14-15 kilometri, iar la marginea ei s-a găsit avionul prăbuşit. STS-ul nu a dat două coordonate greşite. A dat o singură locaţie, nu mai multe, una şi bună. Au fost şapte apeluri (de la pasageri ai avionului -n.r.) de pe două telefoane mobile diferite din două reţele de telefonie diferite şi s-au primit aceleaşi semnale din două celule. Aceleaşi informaţii s-au primit din ambele celule, pentru aceeaşi zonă”, a spus Fulea, care a precizat că STS nu face localizare şi nicio interpretare a datelor.

……………Aria de cerc a fost cu raza de 14-15 kilometri,………….
hahaha!
mai vrei ceva bă clujan retardat?!

digital 24-01-2014 - 21:27

adică vreo 700 de km pătrați de munte, pădure și multă zăpadă !
tare seteseul, nu ?!

UnUL 24-01-2014 - 21:46

Fiecare își apără pielea, fiecare dă vina pe altul, fiecare se spală pe mâini : tipic românesc. sper că o anchetă serioasă (nu una politic partizană!) va arăta partea de vinovăție a fiecăruia, și că vinovații vor răspunde inclusiv penal. Chiar dacă asta nu-i mai poate învia nici pe Adrian iovan, nici pe Aura Ion.

UnUL 24-01-2014 - 20:59

Și ce legătura are asta cu tema articolului, cretin patentat?

ancuta 24-01-2014 - 21:26

@UL
In „mintea” antenizatilor toate chestiile rele vin de la base: lege, ordine, stabilitate, cooperare in Europe, securitate, cultura, civilizatie!
Simetric, toate lucrurile bune vin de la voiculesc+gadea: puroi gras hemoroidal, psihopatie, boraturi, sugareala, noroi, excremente, kkt

digital 24-01-2014 - 21:30

iar te umflași de bășinism ?!
pfui ce puți !

UnUL 24-01-2014 - 21:47

Au făcut o fixație morbidă din care nu mai pot ieși. Un psihiatru ar putea pune un diagnostic mai exact.

digital 24-01-2014 - 21:56

UnUL
24-01-2014 at 21:47

băi, fixatule de bucile kiorului, tu vorbești?!
ai buzele lipite de kurul lui, ca ventuzele de cauciuc de geamul parbrizului !

UnUL 24-01-2014 - 22:03

Degețel, aici era vorba de leacul împotriva leucemiei; din păcate pentru tine, leacul împotriva cretinismului nu a fost găsit încă.

digital 24-01-2014 - 22:15

UnUL
24-01-2014 at 22:03
hai, marș în mătta, nu devia subiectul !

UnUL 24-01-2014 - 22:19

Degețel, cel care deviază ești tu. De ce dreak se discută despre Băsescu sau despre accidentul aviatic la un articol privind leucemia?

UnUL 24-01-2014 - 22:21

P.S. Și, Degețel, presupun că asta ai învățat la cele 8 clase serale pe care le-ai făcut : să trimiți oamenii în origini. Atât și nimic mai mult.

UnUL 24-01-2014 - 21:01

Eventual se poate spune : s-a făcut un prim pas, destul de timid, spre descoprerirea leacului…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult