Acasa Stiinta-ITStiinta S-a inventat computerul schizofrenic

S-a inventat computerul schizofrenic

scris de D.S.S.
4 afisari

Cercetătorii americani au creat un model informatic capabil să simuleze unele aspecte ale schizofreniei. Una din teoriile asupra cauzei schizofreniei sugerează că în urma unui exces de dopamină, creierul tinde să reţină prea multe detalii irelevante.

Computerul schizofrenic

Computerul schizofrenic

Schizofrenicii devin astfel copleşiţi de numărul impresionant de informaţii nerelevante acumulate în creierul lor şi nu acordă atenţie celor importante, pierzând astfel contactul cu realitatea, anunţă Agerpres.
Pentru a valida această ipoteză, cercetătorii de la Universitatea Yale, Austin, au pus la punct un program care simulează reţelele neuronale. Acesta a fost proiectat pentru a simula efectul pe care diferite disfuncţii neurologice îl au asupra funcţiei limbajului. Studiul lor a fost publicat într-un număr recent al revistei Biological Psychiatry.
Ei au început să “spună” scurte povestiri despre diverse crime dispozitivului, unui număr de 37 de pacienţi bolnavi de schizofrenie şi de 20 de subiecţi sănătoşi. Apoi au cerut computerului şi subiecţilor să reproducă poveştile. Aşa cum se prevăzuse, bolnavii au făcut erori tipice: au inversat personajele sau s-au identificat cu unele dintre ele.
În ceea ce priveşte computerul, cercetătorii arată că au simulat disfuncţionalităţi în reţea, două din acestea producând “deraieri” similare cu cele identificate în discursul pacienţilor bolnavi de schizofrenie. Într-un caz, computerul chiar şi-a asumat responsabilitatea pentru un atac terorist.
Referindu-se la consecinţele acestei “modelări” a funcţionării cerebrale, Marie-Odile Krebs, psihiatru la spitalul Saint-Anne din Paris, afirmă că tot ce va permite înţelegerea formării ideilor delirante, a tulburărilor gândirii, va fi benefic. “Se ştie puţin despre sistemele cerebrale implicate în formarea acestor fenomene”, afirmă aceasta, insistând asupra faptului că acest studiu se bazează pe ipoteza rolului major al dopaminei. “Ori medicamentele care combat excesul de dopamină nu permit o controlare corespunzătoare a acestor fenomene delirante şi chiar mai puţin a tulburărilor de vorbire”, consideră ea.

Cercetătorii speră, de asemenea, să depisteze semnele care anunţă declanşarea bolii pentru a putea identifica persoanele cu risc şi a le trata din timp.

1 comentariu

MEDICUL STAGIAR 14-06-2011 - 09:18

despre SEFA ASOCIATIEI si PATROANA MEDICILOR DE FAMILIE -care nu mai demisioneaza

Cum …… mea sa plece cand numai prin infiintarea tel scurt 1363 de 1 euro +tva/minut-aceste asociatii si patronate au facut o afacere de zeci de milioane euro (ORANGE,COSMOTE,ROMTELECOM etc.).Acum medicii de familie si-au afisat pe usa la ce tel. sa sune pacientii de acum incolo,isi schimba nr.tel. mobil pe care il aveau clientii,cu altul,dar in schimb primesc decat 30% din veniturile incasate,restul merge la asociatia med.de familie si paronatul med.de familie.Totodata cum sa fuga de la o vaca grasa de muls ca CNAS prin firme capusa.Ia vedeti ce venituri au,pe unde umbla doamnele tot anul,pe care continent.Vai de capul pacientului care daca suna si e tinut la tel. de medic,care are si interes sa-l duca cu vorba cat mai mult timp ,in loc sa-si plateasca retetele cu sute le lei ,mai da inca pe atita pe telefoane.Sa presupunem ca suna decat 1 data pe luna si sta 1 sfert de ora de vorba cu medicul lui.Plateste 20 euro pe luna x cu decit 5 milioane de pacienti pe luna si vedeti afacerea celor care ne pling de mila pe noi „jegosii”.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult