Acasa Stiinta-ITStiinta Sable/Sandy Island. Insula din Pacificul de Sud care există doar în hârţi

Sable/Sandy Island. Insula din Pacificul de Sud care există doar în hârţi

scris de Laurentiu Banches
41 afisari

O echipă de oameni de ştiinţă din Australia care au încercat să plece într-o expediţie geologică pe Sandy/Sable Island, a constatat cu stupoare că aceasta nu există de fapt în realitate.

Sable/Sandy Island. Insula din Pacificul de Sud care există doar în hârţi

Masa terestră este vizibilă pe atlasul digital Google Earth, sub numele de Sandy Island, în Marea Coralilor, la jumătatea distanţei dintre Australia şi teritoriul francez Noua Caledonie. Renumitul Times Atlas of the World, unul dintre documentele de referinţă, o identifică sub numele de Sable Island. O membră a echipe de cercetători plecate în căutarea insulei, Maria Seton, a specificat că hărţile maritime folosite de Southern Surveyor, semnalează şi ele existenţa acestei insule.

Conform mediafax, în timpul unei misiuni de identificare a fragmentelor din scoarţa continentală australiană scufundată în Marea Coralilor, oamenii de ştiinţă nu au descoperit niciodată această insulă. Maria Seton a precizat că  „Am vrut să verificăm. Iar datele indicau pentru acel loc o adâncime de 1.400 de metri, iar aceasta este o foarte mare adâncime”, menţionând că insula „apare pe Google Earth şi pe alte hărţi. Însă am verificat locul şi acolo nu există nicio insulă. Suntem cu adevărat uluiţi, este ceva foarte ciudat”.

Serviciul hidrografic al marinei australiene, însărcinat cu alcătuirea hărţilor marine oficiale, a declarat pentru Fairfax Media că foloseşte cu „mare precauţie” datele cartografice comune, întrucât anumite detalii sunt depăşite sau eronate. Un purtător de cuvânt al Google a declarat că „Unul dintre lucrurile cele mai interesante legate de hărţi şi de geografie constă în faptul că lumea nu încetează să evolueze. Să ţii ritmul cu aceste schimbări reprezintă o sarcină care nu se încheie niciodată”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult