Acasa Stiinta-ITStiinta Săptămâna aceasta va avea loc o eclipsă totală de Soare (live video)

Săptămâna aceasta va avea loc o eclipsă totală de Soare (live video)

scris de C.P.
1 afisari

Emisfera nordică se pregătește pentru o eclipsă de Soare ce se va produce vineri, 20 martie, și va fi vizibilă ca eclipsă totală din Insulele Feroe și din Arhipelagul Svalbard, unde toate camerele de hotel au fost deja rezervate.

Prima eclipsă de soare din 2014. De unde se poate vedea cel mai bine

Eclipsa solară poate fi văzută din Insulele Feroe

Eclipsele solare totale se produc atunci când Soarele, Luna și Pământul sunt perfect aliniate astfel încât Luna acoperă perfect Soarele pe cer. La 20 martie, umbra Lunii va străbate nordul Atlanticului și va „atinge” Pământul în Insulele Feroe și Arhipelagul Svalbard. Apogeul eclipsei va avea loc la ora 09:45:38 GMT, într-o locație aflată puțin la nord de Insulele Feroe și va dura timp de aproape 3 minute. Din restul emisferei nordice, inclusiv din România, fenomenul va fi vizibil ca o eclipsă parțială.

Acest fenomen va fi vizibil ca eclipsă totală și din insulele Arhipelagului Svalbard, în special din insula Spitzbergen, cea mai mare din arhipelag. Astfel, marea majoritate a vânătorilor de eclipse se vor îndrepta probabil spre Longyearbyen, principalul oraș de pe insula Spitzbergen (cu o populație de aproximativ 2.500 de locuitori) unde se află și principalul nod de transport al arhipelagului — port și singurul aeroport din aceste insule.

Autoritățile norvegiene din Svalbard îi descurajează pe cei care s-au hotărât în ultimul moment să observe eclipsa totală și care doresc să călătorească la Longyearbyen anunțând că toate locurile de cazare sunt deja ocupate. Christin Kristoffersen, primarul din Longyearbyen, a precizat pentru Reuters că acest fenomen astronomic va aduce aproximativ 1.500 de turiști pe insula Spitzbergen. Ea a susținut că nu încurajează sosirea turiștilor peste capacitatea de cazare a insulei pentru că în această perioadă a anului vremea este foarte rece și în plus este de notorietate prezența urșilor polari în regiune.

„Siguranța este pe primul loc. Trebuie să avem grijă de oamenii care vin în vizită. Este foarte frig în luna martie și avem și problema urșilor polari”, a susținut ea.

Ultima victimă a urșilor polari din arhipelag a fost un adolescent britanic, ucis în 2011. În medie, în insulele acestui arhipelag , în fiecare an, trei urși polari sunt omorâți de localnici, în auto-apărare.

Conform prognozei meteorologilor, vineri cerul va fi parțial noros atât în Insulele Feroe cât și în Svalbard. Temperatura va fi de—17 grade Celsius la Longyearbyen și de 3 grade Celsius la Torshavn, capitala Insulelor Feroe.

În Insulele Feroe, o națiune care se auto-guvernează în cadrul Danemarcei, sunt așteptați 8.000 de turiști. Populația acestor insule este de aproximativ 50.000 de locuitori.

Eclipsa de vineri va fi prima eclipsă totală de Soare vizibilă din Feroe după aproape 61 de ani, iar următoarea eclipsă totală va fi vizibilă abia în anul 2245. Locațiile de camping din Insulele Feroe, care se deschid de obicei în luna mai, îi așteaptă deja pe turiști. „Iar la noi nu sunt urși polari”, a ținut să precizeze Torstein Christiansen, manager din domeniului turismului feroez.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS