Acasa Stiinta-ITStiinta Satelitul GOLIAT a transmis primele date din spaţiu

Satelitul GOLIAT a transmis primele date din spaţiu

scris de C.P.
686 Afisari

Agenţia Spaţială Română (ROSA) a anunţat că a recepţionat primele date de la satelitul românesc GOLIAT, lansat în spaţiu pe 13 februarie, din Guyana Franceză, cu zborul inaugural al rachetei europene VEGA.  Agenţia a oferit şi primele informaţii legate de orbita lui.

Goliat, primul satelit romanesc

In dimineata zilei de 18 februarie a.c. la pasajul corespunzator orbitei  numarul 68 satelitul a efectuat impreuna cu statia ROSA-ISS de la Magurele o transmisie cu durata de 9 minute, timp in care au fost comunicati catre sol parametri operationali termici, electrici si software.

Satelitul GOLIAT se afla si poate fi gasit in prezent pe o orbita circumterestra eliptica inclinata, cu urmatoarele caracteristici:  perigeu – 302,3 km; apogeu – 1.456,3 km; inclinare – 69,5°; perioada – 102,4 minute; semiaxa mare: 7.250,3 km.

In perioada urmatoare injectiei pe orbita satelitul isi stabilizeaza miscarea, statiile de sol efectuand procese de tracking. In primele zile, satelitul a fost aproape permanent iluminat de Soare, peste cateva zile urmand o perioada predominant de umbra, timp in care alimentarea electrica va fi asigurata exclusiv de baterii. Satelitul GOLIAT a fost lansat la data de 13 februarie 2012, orele 10:00 UT, de la Centrul Spatial Guyana cu racheta europeana VEGA, care a efectuat primul sau zbor de calificare (VV01). Satelitul a fost lansat impreuna cu satelitii LARES si ALMASAT ai Agentiei Spatiale Italiane (ASI) si cu alti sase nanosateliti din Franta, Italia, Spania, Polonia, Ungaria.

Agentia Spatiala Romana nu isi asuma in nici o masura responsabilitatea pentru informatii difuzate de orice tip de media care nu au ca sursa oficiala ROSA.

4 comentarii

Popescu Sabin 19-02-2012 - 22:39

Sunteti „la inaltime” !
Primiti, va rog, binemeritatele FELICITARI !
Multe multumiri pentru efortul depus si pentru faptul ca ati satisfacut dorintele romanilor.
An de an, am trait emotionante clipe la fiecare tentativa de lansare (din nefericire amanata de atatea ori) a rachetei VEGA, Acum visul s-a implinit.
Va doresc noi succese in viitoarele realizari !
Sabin – YO7EA

Ciu Huhu 23-02-2012 - 06:19

Iubitului tau conducator Basescu te adresezi, n-asa?

Dorin C. 23-02-2012 - 01:43

Dar, oare la ce va fi folosit acest satelit? Vazind dimensiunile sale gen „cutie de chibrituri”, zau nu-mi pot da seama la ce ar putea fi folositor. Sau e doar o fantezie a iubitorilor spatiului cosmic.

Ciu Huhu 23-02-2012 - 06:15

E satelitul de spionaj al lui Basescu, spioneaza USL-ul cu el!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult