Acasa Stiinta-ITStiinta Şcoală de gladiatori descoperită la Carnuntum

Şcoală de gladiatori descoperită la Carnuntum

scris de R. C.P.
0 afisari

O şcoală de gladiatori veche de 1 700 de ani a fost descoperită la Carnuntum (vechi oraş roman din Austria Inferioară). Complexul se numără astfel printre cele mai importante descoperiri de acest gen din lume, fiind, potrivit experţilor, comparabilă cu şcoala de gladiatori din apropierea Coloseumului roman.

‘Descoperirea este extraordinară în special datorită dimensiunii şi faptului că se află într-o stare bună’, a afirmat Wolfgang Neubauer de la Institutul Boltzmann, citat de Agerpres. El şi-a exprimat convingerea că aceasta nu va fi ultima descoperire pe care echipa de arheologi o va face la Carnuntum. Construcţia antică putea adăposti între 40 şi 60 de gladiatori.

Gladiatorii care repurtau victorii glorioase în arenă deveneau eroi populari, ridicându-se la rangul de ‘superstari’ ai antichităţii. Neubauer este de părere că majoritatea gladiatorilor nu puteau supravieţui mai mult de patru sau cinci bătălii. Pentru cei mai mulţi dintre ei lupta în arenă era singura modalitate de a câştiga faimă şi onoare.

Gladiatorii erau sclavi, iar, dacă se dovedeau curajoşi în lupte, îşi puteau câştiga libertatea. Şcoala se distinge prin complexitatea ei: lângă un sistem de alimentare cu apă şi canalizare, se ridică giganticele tribune şi terme. Zona de antrenament de la Carnuntum avea un diametru de 19 metri, dar şi o sală de lupte încălzită de 100 de metri pătraţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult