Acasa Stiinta-ITStiinta Seismul din Noua Zeelanda a deplasat o parte a suprafetei Pamantului

Seismul din Noua Zeelanda a deplasat o parte a suprafetei Pamantului

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Cutremurul cu magnitudinea 7, inregistrat in noaptea de vineri spre sambata in orasul Christchurch, din Noua Zeelanda, a provocat deplasarea unei parti a suprafetei Pamantului catre dreapta cu peste trei metri, relateaza Daily Mail, in editia electronica, citat de Mediafax.


Seismul a fost provocat de coliziunea continua intre placa tectonica pacifica si cea australiana, a afirmat profesorul Mark Quigley, de la Canterbury University. „O parte a Pamantului s-a deplasat spre dreapta (…) cu pana la 3,3 metri si in unele locuri a fost impinsa in sus”, a spus el. „Am vazut doua case care au fost rupte complet in doua de cutremur”, a continuat el. Faptul ca nici o persoana nu si-a pierdut viata se explica prin ora la care a avut loc cutremurul si prin soliditatea cladirilor, potrivit specialistilor.

 

„Noua Zeelanda are regulamente foarte bune in domeniul constructiilor, ceea ce inseamna ca imobilele sunt solide in comparatie cu, de exemplu, Haiti”, a subliniat profesorul Martha Savage, de la Universitatea Victoria, din capitala Wellington. „A fost un cutremur cu o magnitudine asemanatoare celui din Haiti, dar pagubele sunt mult mai mici. Desi cosurile caselor si fatadele mai vechi s-au prabusit, structurile sunt foarte bine construite”, a mai spus Savage. Ultimul cutremur major inregistrat in Noua Zeelanda, din 16 iulie 2009, a avut o magnitudine de 7,8 grade, provocand deplasarea extremitatii sudice a tarii cu 30 de centimetri si apropiind-o de Australia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult