Acasa Stiinta-ITStiinta Semnal de alarmă. Un cutremur puternic ameninţă Canada

Semnal de alarmă. Un cutremur puternic ameninţă Canada

scris de M.A.
5 afisari

O acumulare importantă de energie seismică se înregistrează pe coasta pacifică a Canadei, fapt ce ar putea duce la un cutremur puternic.

Canada cutremur (foto nrcan.gc.ca)

Canada cutremur (foto: nrcan.gc.ca)

Semnalul de alarmă a fost tras de geologi de la Simon Fraser University, în ultimul număr al revistei Nature Geoscience, Agerpres.

Aceste concluzii intervin după un ciclu de investigaţii într-o zonă de tranziţie de 200 de km în perimetrul insulei Vancouver, la intersecţia între placa tectonică Juan de Fuca şi placa continentală nord-americană.

Datele obţinute de geologi indică faptul că fractura tectonică se află cu 7 km mai în profunzime decât se credea anterior, trecând prin straturile groase de roci sedimentare spre est.

„În caz de cutremur, evenimentul seismic va afecta o zonă mai extinsă”, menţionează, într-un interviu acordat ziarului The Vancouver Sun, profesorul de seismologie Andy Calvert de la Simon Fraser University.

Coasta Pacificului reprezintă cea mai activă zonă din punct de vedere seismic din Canada. În zona insulei Vancouver, în ultimii 70 de ani s-au înregistrat peste 100 de replici cu magnitudinea de cinci sau mai multe grade. Cel mai puternic cutremur a avut loc aici în ianuarie 1700, cu o magnitudine estimată între 8,7 şi 9,2 grade. Valul seismic ce a urmat a ajuns până în Japonia, parcurgând o distanţă de 7000 de km.

3 comentarii

Americanul 29-07-2011 - 22:16

de unde au stiut mayasi de 2012?…oare pe vreme lor se vedea Nibiru?iar acum se repede spre noi din spatele norului Oort?o fi centura fotonica?centrul galactic?
se pare ca cei care stiu adevarul isi fac de zor buncare

Ciu Huhu 30-07-2011 - 04:44

Doar cei ce au bani isi fac buncare, saracii care-s imensa majoritate vor pierii.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult