Acasa Stiinta-ITStiinta Semnele apariţiei cancerului pot fi „citite” pe obraz

Semnele apariţiei cancerului pot fi „citite” pe obraz

scris de Z.V.
8 afisari

Prin studierea schimbărilor genetice care au loc la femeile care fumează, oamenii de ştiinţă din Marea Britanie şi-au dat seama cum se pot identifica mai multe tipuri de cancer, prin simpla analiză a celulelor din obraz.

close-ups beauty woman face over white backgroundCercetătorii au investigat modul în care schimbările epigenetice, schimbările ADN-ului unei persoane care duc la activarea sau dezactivarea unor gene, generate de factorii de mediu, cum ar fi expunerea la fumul de ţigară, pot fi identificate din timp în cazul persoanelor care suferă de cancer epitelial, categorie care înglobează între 80 şi 90 la sută dintre tipurile de cancer cunoscute în prezent. Ei spun că studierea celulelor din obraz poate duce la identificarea primelor semne ale cancerului ovarian sau de sân.

”Lucrarea noastră arată că fumatul are un impact major asupra structurii celulelor normale care sunt expuse direct la carcinogen”, a explicat Andrew Teschendorff.

Cercetătorii au studiat celulele bucale a 790 de femei născute în 1946. Ei au descoperit că c, chiar şi unele care nu sunt asociate în general cu fumatul. Cu ajutorul acestor analize ei au reuşit să cartografieze ”semnătura” fumatului.

”Căutând această semnătură, cercetătorii au descoperit că pot diferenţia între ţesutul normal şi cel cancerigen cu o certitudine aproape deplină”, notează presa străină, adăugând că această semnătură ar putea prezice dacă o leziune ar putea progresa într-o anumită formă de cancer.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult