Acasa Stiinta-ITStiinta Sfaturile medicilor: Află cum să te protejezi de caniculă

Sfaturile medicilor: Află cum să te protejezi de caniculă

scris de Laurentiu Banches
8 afisari

Meteorologii au avertizat că începând de marţi, 12 iunie, în sudul şi sud-estul României, indicele de confort termic va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Află cum să te protejezi!

Zilele de canicula sunt tot mai aproape - Află cum să te protejezi de razele solare (foto:swpc.noaa.gov)

Pe timp de caniculă, medicii recomandă evitarea expunerii prelungite la soare între 11:00 şi 18:00, îar în cazul în care staţi în casă în camere dotate cu aer condiţionat, temperatura trebuie reglată astfel încăt să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală. Totodată, conform informaţilor prezentate de rtv.net, ventilatoarele trebuiesc folosite numai atunci când temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius.

Persoanele care sunt nevoite să iasă din casă sunt sfătuite să poarte pălării şi ochelari de soare, haine lejere din fiber naturale şi de culoare şi să evite alcoolul deoarece duce la deshidratare şi băuturile pe bază de cofeină sau zahăr înrucât au efect diuretic. De asemenea, este recomandată evitarea activităţilor de exterior care necesită effort fizic şi implicit un consum mare de energie, după acestea fiind recomandate duşurile călduţe la finalul carora să nu vă ştergeţi de apă. Medicii recomanda totodată, ca în această perioadă să fie acordată o atenţie sporită persoanelor bătrâne, cu dizabilităţi, sau copiilor mici, ca aceştia să fie mereu bine hidraţi.

Referitor la alimentaţie, medicii recomandă să consumăm cât mai multe mâncăruri uşoare, să ne hidratăm, să purtă pălării şi îmbrăcăminte din ţesături naturale în culori deschise. În perioada caniculară de vară trebuiesc evitate dulciurile, produsele zaharoase, alcoolul, carnea grasă şi prăjelile, iar în locul lor să se prepare mâncăruri cât mai uşoare şi bogate în vitamine şi minerale.

Printre mâncărurile recomandate în această perioadă călduroasă se numără semipreparatele uşoare, salatele, sandivişurile uşoare, carnea albă, peştele, fructele şi legumele. De asemenea, trebuie băută apa ori de câte ori organismul simte nevoia, consumul apei putând fi alternat cu ceaiuri aromat şi depurative, de busuioc, salvie, anason sau mentă.

De asemenea medicii avertizează că îngheţata nu trebuie să fie prima opţiune pentru a te răcori, mai ales cea din comerţ care conţine zahăr, fructoză şi chimicale. În această perioadă caniculară sunt foarte importante pentru organism vitaminele C, E, A şi alimentele cu potasiu, calciu şi magneziu (iaurt,lapte bătut).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult