Siesta de weekend - motivul apatiei de luni | Ziua Veche
Acasa Stiinta-ITStiinta Siesta de weekend – motivul apatiei de luni

Siesta de weekend – motivul apatiei de luni

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Medicii sunt de părere că somnul excesiv din zilele de week-end are efecte nedorite asupra stării din ziua de luni.

Siesta de weekend - motivul apatiei de luni (foto: beabondgrrl.com)

Specialiştii spulberă astfel mitul care spune că “dacă dormim puţin în timpul săptămânii, trebuie să recuperăm în weekend”, demonstrând că dacă dormim mai mult în weekend o să fim mai adormiţi în prima zi a săptămânii. Doctorul Greogry carter de la UT Southwestern Medical Center, a menţionat că ritmul circadian reglează ceasul intern al corpului, iar amenii îşi pot decala „ceasul circadian” dormind mai mult în timpul weekendului.

Problemele apar duminică searaă, când cei care au dormit în weekend au probleme să adoarmă, ca urmare a modificării ceasului circadian, acest lucru resimţindu-se şi luni dimineaţa, când trezirea devine dificilă. Doctorul Carter este astfel de părere că este mult mai bine să ne culcăm mai devreme decât să dormim mai mult decât de obicei. „Pentru a ne menţine ceasul intern, avem nevoie să ne culcăm cu opt ore înainte de ora obişnuită la care ne trezim”.

Conform descoperă.ro, cei mai mulţi oameni nu urmează aceste recomandări, ci preferă să petreacă în serile de vineri şi sâmbătă, trezindu-se mult mai târziu în dimineţile de sâmbătă şi duminică. Acest tipar, combinat cu alte acţiuni anti-somn, precum consumul de alcool şi folosirea aparatelor electronice înainte de culcare, contribuie la o trezire extrem de dificilă în ziua de luni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult