
Sateliţi de tip GLONASS-M, lansaţi duminica după-amiază cu ajutorul rachetei purtătoare Proton-M, de pe Cosmodromul Baikonur din Kazahstan, s-au prăbuşit în Oceanul Pacific la 1.500 de km de Honolulu, în Insulele Hawaii, după ce racheta purtătoare a deviat cu opt grade de la cursul programat, scrie presa locala, citata de RRA. Conform procedurii uzuale, pentru determinarea cauzelor accidentului a fost instituită o comisie de stat. Primele ipoteze înclină spre o defecţiune a rachetei purtătoare Proton-M. Cei trei sateliţi urmau să încheie constituirea grupării orbitale ce formează sistemul global de navigaţie cu ajutorul sateliţilor – prescurtat, GLONASS. Sistemul, cu dublă destinaţie: civilă şi militară, permite determinarea poziţiei şi vitezei obiectelor aflate la sol, pe mare şi în aer cu o precizie de 1 m şi este varianta rusească a sistemului american GPS.
Jucăria lui Putin
In luna septembrie 2010, Rusia a mai lansat trei sateliti pentru sistemul sau de navigatie prin satelit GLONASS, a anuntat purtatorul de cuvant al fortelor spatiale ruse, Aleksei Zolotuhin. “Satelitii au fost cu succes plasati pe orbita cu ajutorul unei rachete ruse Proton-M lansata de pe cosmodromul rus Baikonur” din Kazahstan, a precizat atunci Zolotuhin. Satelitii, cu o greutate de 1,4 tone fiecare, s-au alaturat celor 23 de aparate ale sistemului GLONASS existente pe orbita, dintre care 21 sunt operationale si doua in rezerva. Potrivit Agentiei spatiale ruse Roskosmos, cel putin 24 de sateliti sunt in total necesari pentru a completa numarul proiectat al GLONASS.
Concurent al sistemului american GPS si al viitorului sistem european Galileo, GLONASS a fost pus la punct de armata rusa in anii 1980. In anul 1991, doar 12 din cei 43 de sateliti GLONASS lansati pe orbita mai erau functionali. “Constelatia” a fost intregita in 1995, cu toate ca presedintele Boris Eltin se grabise inca din 1993 sa anunte ca sistemului este operational. Din cauza problemelor financiare intampinate de Rusia, sistemul nu a mai fost intretinut, iar, in 2002, doar 8 sateliti mai erau functionali, insuficienti pentru ca sa se poata realiza localizarea.
Venirea la Kremlin a lui Vladimir Putin a schimbat acesta situatie. Astfel, la sfarsitul anilor ‘90, Moscova a decis sa relanseze proiectul utilizand o noua generatie de sateliti, stabilind initial ca termenul limita pentru finalizarea acestuia sa fie 2010. In 2005, Vladimir Putin a solicitat urgentarea operatiunilor de lansare pe orbita. Vladimir Putin a tinut sa il desemneze personal pe prim vicepriministrul Serghei Ivanov drept responsabil al acestui proiect, punandu-i la dispozitie nu mai putin de 663 de milioane de ruble pentru urmatorii doi ani. In octombrie 2008, Putin a testat sistemul national de pozitionare prin satelit cu ajutorul labradorului sau, Koni. Demnitarul a atasat cainelui o zgarda cu un dispozitiv de pozitionare si l-a urmarit cu un receptor special. Momentul a fost televizat, intr-o incercare de a convinge populatia Rusiei ca sistemul GLONASS este disponibil consumatorilor de rand, nu doar fortelor armate ca pana atunci.
Comments are closed.