Acasa Stiinta-ITStiinta Solstițiul de iarnǎ, 21 decembrie 2013 – Ȋnceputul iernii astronomice

Solstițiul de iarnǎ, 21 decembrie 2013 – Ȋnceputul iernii astronomice

scris de Z.V.
1 afisari

Momentul solstițiului de iarnă, care marcheazǎ începutului iernii astronomice, are loc în 2013 la data de 21 decembrie.

Solstițiul de iarnǎ, 21 decembrie 2013 – Ȋnceputul iernii astronomice (foto: indiancountrytodaymedianetwork.com)

Solstițiul de iarnǎ este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezinta consecința mișcarii reale a Pământului în jurul Soarelui. După cum este cunoscut, axa polilor Pământului își păstrează (în primă aproximatie) direcția fixă în spațiu, ea fiind înclinata cu 66° 33′ față de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cerești numit „ecliptică”, a carui înclinare față de ecuatorul ceresc este de 23° 27′. La momentul solstițiului de iarnă Soarele se află deci în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27′ sud față de ecuator, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

La data solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el „urcă” – ținând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° – la numai 21° față de orizont. În consecință, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 16 ore și 10 minute. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice. Începând de la data de 21 decembrie, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător, potrivit astro-urseanu.ro.

Cuvântul „solstiţiu” provine din latinescul „solstitium” („sol” – soare, „sistere” – nemişcat). Solstiţiul de iarnă a fost, de-a lungul istoriei, prilej de numeroase sărbători, festivaluri păgâne şi serbări religioase. La romani, el era asociat Saturnaliei, o sărbătoare în onoarea zeului roman Saturn, timp al distracţiior, băuturii în exces şi orgiilor, care se termina cu sacrificii umane. În mijlocul lui decembrie, pe data de 25, romanii au calculat că Soarele este la refluxul său cel mai scăzut. Împăratul roman Iulius Cezar a fost cel care a instituit Festivalul de Anul Nou pe 1 ianuarie, cu toate obiceiurile romane de Saturnalii.

Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalităţi. Anul acesta, Google, marchează sâmbătă, 21 decembrie, solstiţiul de iarnă din 2013, prin schimbarea logoului cu un doodle special care sugerează pregătirea pentru anotimpul rece.

1 comentariu

briel 22-12-2013 - 05:18

Mmhîm. Incepe iarna, pregatiti-va pentru rau.

„Specialistii” meteorologi ne-au anuntat ca anul acesta nu avem El Niño si nici La Niña, asa ca sa stam relaxati ca este La Nada. …. Cand colo, zapada ca la nebuni, la noapte si maine ice storm; deja sunt fragezit bine de la lopata … ca cica mai fac fitness. Am fost si pe acoperis sa dau jos @#$&^* ala alb, ca sa nu-mi pice cartoanele inauntru.

La magazin mi-a venit ideea sa rasfoiesc „Farmer’s Almanac” si ce credeti ? Dupa metoda „porcul cu paiul in gura” astia au prezis corect ca iarna asta vom avea zapada f. multa. F !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult