Acasa Stiinta-ITStiinta Solstiţiul de vară – 21 iunie, ziua cea mai lungă

Solstiţiul de vară – 21 iunie, ziua cea mai lungă

scris de L.M.
3.799 Afisari

Ziua de joi, 21 iunie, este cea mai lungă din 2012, la această dată având loc solstiţiul de vară în emisfera nordică.

Solstitiu de vara, 21 iunie 2012

Este momentul care marchează începutul verii astronomice, la această dată fiind cea mai lungă zi şi cea mai scurtă noapte a anului. Astfel, pe 21 iunie, 2 h 9 m, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90 de grade, aflându-se la 23 grade şi 27 minute distanţa unghiulară nord faţă de ecuatorul ceresc, el descriind mişcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit Tropicul racului.

Dacă în emisfera nordică solstiţiul de vară este în jurul datei de 21 iunie, în emisfera sudică acelaşi solstiţiu este plasat temporal în jurul datei de 21 decembrie. Similar cu ‘antinomia’ echinoxurilor de la începutul primăverii, simultan cu existenţa unui solstiţiu într-una din cele două emisfere ale Terrei, solstiţiul ‘opus’ (începutul iernii astronomice) marchează cealaltă emisferă (sudică).

Denumirea de solstiţiu este dată de faptul că la dată respectivă are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor ‘nopţi albe’.

Solstiţiu reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau cea mai mică înălţime faţă de ecuator. Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o mişcare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri. Axa polilor Pământului nu este constant perpendiculară pe planul orbitei Pământului. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de şase luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Solstiţiul de vară. Mit şi superstiţii

2 comentarii

ciufulici 20-06-2012 - 14:25

Din pacate acest solstitiu trebuie sa-l petrecem cu dictatorul Basescu si MEGA-DICTATORUL PONTA (zis si micul Voldemort) instalati la putere, dar cam pe la solstitiul celalalt orizontul va fi poate mai curat.

Chris P. 22-06-2012 - 00:57

putea sa fie si regele Mihai. afara tot 37 de grade erau, betoane incinse, soferi nervosi si viata agitata.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult