Marţi, 21 iunie, la ora 12:14, va avea loc Solstiţiul de vară.
21 iunie reprezintă ziua în care Soarele atinge pe cer declinaţia maximă (maximul de 23,437 grade nord va fi atins la 20:16 Ora României în constelația Taur), ceea ce se traduce prin faptul că vedem astrul la înălțimea sa maxim-posibilă deasupra orizontului nostru local.
Totodată pe 21 iunie crepusculul capătă durata maximă din întreg anul, pentru locuitorii nordici amurgul prelungindu-se și devenind chiar binecunoscuta „noapte albă„.
Este cea mai lungă zi din an pentru locuitorii din emisfera nordică. Evenimentul a suscitat interesul tuturor popoarelor antice şi a fost marcat prin tradiţii, obiceiuri şi practici magice. Soarele ajunge azi în punctul cel mai nordic al drumului său aparent pe bolta cerească.
Denumirea de solstiţiu provine din latină şi înseamnă „soarele oprit„. Solstiţiul de vară a fost prilej de sărbători, tradiţii şi obiceiuri în toată lumea.
Tradiţia si superstiţiile au rădăcini străvechi, pentru că cea mai lungă zi a anului a fost considerată punct de balanţă, de răscruce, de schimbare a anului, o zi înscrisă sub semnul focului care este simbolul soarelui.
Eveniment marcat în fiecare an în data de 21 iunie, solstiţiul de vară se spune că este favorabil unor magii puternice. Energia solstiţiului de vară este considerată a fi o energie a pasiunii, a vitalităţii, a creativităţii şi a belşugului.
Mii de oameni întâmpină cea mai lungă zi a anului la complexul megalitic de la Stonehenge. Solstiţiul de vară atrage în fiecare an o mulţime colorată, care vrea să retrăiască experienţele anticilor.
În ţările europene , după convertirea la creştinism , s-a înrădăcinat tradiţia sărbătoririi zilei Sfântului Ioan Botezatorul în ziua de 24 iunie. Dacă alţi sfinţi sunt celebraţi în ziua morţii lor , Ioan Botezătorul este omagiat în ziua naşterii lui. Această sarbatorire este fixată la câteva zile după solstiţiul de vară , la fel cum Crăciunul a fost stabilit la câteva zile dupa solstiţiul de iarnă. Se spune că aşa cum Ioan l-a precedat pe Isus , la fel solstiţiul de vară îl anunţă pe cel de iarnă.
La români , solstiţiul de vară este apropiat şi legat de sărbătoarea Sânzienelor.
Comments are closed.