Acasa Stiinta-ITStiinta Solstiţiul de vară, practicile păgâne şi legătura cu Takashi Murakami

Solstiţiul de vară, practicile păgâne şi legătura cu Takashi Murakami

scris de Ștefan Constantinescu
8 afisari

Astăzi, 21 iunie, la ora 20:16, va avea loc Solstiţiul de vară. Chiar dacă aţi uitat acest lucru, Google  ţine să vă reamintească într-un mod mai mult decât original, prin intermediul unui desen ce poartă semnătura artistului japonez Takashi Murakami. Google Doodles Solstice by Takashi Murakami Art Piece se adaugă colecţiei de logo-uri pe care principalul motor de căutare le-a creat de-a lungul timpului pentru a marca aniversarea a unor evenimente importante. 

Mii de oameni întâmpină cea mai lungă zi a anului la complexul megalitic de la Stonehenge

Revenind la solstiţiul de vară trebuie să spunem că azi este cea mai lungă zi din an pentru locuitorii din emisfera nordică. Evenimentul a suscitat interesul tuturor popoarelor antice şi a fost marcat prin tradiţii, obiceiuri şi practici magice. 

Mii de oameni întâmpină cea mai lungă zi a anului la complexul megalitic de la Stonehenge. Solstiţiul de vară atrage în fiecare an o mulţime colorată, care vrea să retrăiască experienţele anticilor.

În ţările europene , după convertirea la creştinism , s-a înrădăcinat tradiţia sărbătoririi zilei Sfântului Ioan Botezatorul în ziua de 24 iunie. Dacă alţi sfinţi sunt celebraţi în ziua morţii lor , Ioan Botezătorul este omagiat în ziua naşterii lui. Această sarbatorire este fixată la câteva zile după solstiţiul de vară , la fel cum Crăciunul a fost stabilit la câteva zile dupa solstiţiul de iarnă. Se spune că aşa cum Ioan l-a precedat pe Isus , la fel solstiţiul de vară îl anunţă pe cel de iarnă.

SOLSTITIUL DE VARA si logo-ul Google inspirat de lucrarea Prima zi de vară a artistului japonez Takashi Murakami

Este interesant de amintit faptul că, bazându-se pe acest fenomen, învăţatul grec Eratostene a reuşit să determine încă din anul 250 î.Ch., cu o precizie remarcabilă, lungimea meridianului terestru. Astfel, observând Soarele la momentul culminaţiei în ziua solstiţiului de vară în oraşele egiptene Siena, unde acesta se afla chiar la zenit, şi Alexandria, unde Soarele avea o distanţă zenitală de 7° şi 12′, şi cunoscând distanţa terestră între cele 2 oraşe, Eratostene a obţinut valoarea lungimii cercului meridian. Aceasta a fost prima operaţie geodezica cunoscută în istorie. 

21 iunie reprezintă ziua în care Soarele atinge pe cer declinaţia maximă (maximul de 23,437 grade nord va fi atins la 20:16 Ora României în constelaţia Taur), ceea ce se traduce prin faptul că vedem astrul la înălţimea sa maxim-posibilă deasupra orizontului nostru local.

Totodată pe 21 iunie crepusculul capătă durata maximă din întreg anul, pentru locuitorii nordici amurgul prelungindu-se şi devenind chiar binecunoscuta “noapte albă“. 

În perioada solstiţiilor de vară înfloresc Sânzâienele. Atotputernicia Soarelui se celebrează şi la noi prin focurile de Sânziene, aprinse pe locul cel mai ridicat cu putinţă. Încinşi cu brâuri de pelin, oamenii se rotesc în jurul focului, apoi aruncă aceste brâuri ca să ardă odată cu toate posibilele necazuri care ar fi să vie în vieţile lor. Solstiţiu de vară a constituit din cele mai vechi timpuri un mare prilej de bucurie şi sărbătoare, fiind legat de momentul strângerii recoltei. La început serbarea coincidea cu data solstiţiului, adică 21 iunie, mai târziu ceremonialul fiind considerat de către biserică drept păgân, a fost mutat pe 24 iunie,  ziua dedicată Sfântul Ioan Botezătorul.

1 comentariu

Maya 21-06-2011 - 12:19

Am vazut ca toata lumea considera azi ziua solstitiului insa aceasta este 22 iunie, cand este oficial solstitiul de vara, nu astazi lucru confirmat de carti si de toate materialele pe care le-am accesat la Institutul astronomic. Vad ca si google intra in acest curent insa corect este 22 iunie, puteti verifica in surse de incredere, precum carti de astronomie.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult