Acasa Stiinta-ITStiinta Sonda indiană Mangalyaan a ajuns pe orbita lui Marte

Sonda indiană Mangalyaan a ajuns pe orbita lui Marte

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Premierul indian Narendra Modi a anunţat miercuri, 24 septembrie, că India a reuşit să plaseye o sondă spaţială pe orbita planetei Marte.

Sonda indiană Mangalyaan a ajuns pe orbita lui Marte (foto:linkedin.com)

Sonda indiană Mangalyaan a ajuns pe orbita lui Marte (foto:linkedin.com)

Narenda Modi a salutat reuşita Agenţiei spaţiale indieni (ISRO), exclamând fericit că „India a reuşit să atingă Marte”. Sonda Mars Orbiter Mission (MOM) — botezată și Mangalyaan de indieni — decolase la 5 noiembrie 2013. Aceasta a fost concepută și produsă în timp record și cu buget redus, India atingându-și obiectivul de a fi prima țară din Asia care atinge Marte. Doar SUA, Rusia și Europa au mai reușit această performanță până în prezent.

Cu un buget de 74 milioane de dolari, misiunea indiană nu a costat decât o fracțiune din bugetul alocat pentru sonda MAVEN a NASA, plasată pe orbită marțiană cu succes duminică, 21 septembrie. ‘”Am reușit de la prima noastră tentativă. ISRO a conceput acest dispozitiv spațial în timp record de trei ani, fiecare indian este mândru de voi”, a adăugat premierul în fața membrilor agenției spațiale. Conform Agerpres, sonda indiană este prevăzută cu captori destinați să măsoare prezența metanului în atmosfera marțiană, ceea ce ar acredita ipoteza existenței unei forme de viață primitive pe această planetă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult