Acasa Stiinta-ITStiinta Sonda spaţială rusească „Phobos-Grunt” a dat chix

Sonda spaţială rusească „Phobos-Grunt” a dat chix

scris de M.A.
2 afisari

Sonda spaţială rusească „Phobos-Grunt” a dat chix. Sonda nu a ajuns pe orbita planificată.

Lansarea sondei Phobos-Grunt

Lansarea sondei Phobos-Grunt

Şeful „Roscosmos”, Vladimir Polovkin, a declarat că nu a funcţionat motorul care asigură zborul sondei interplanetare, după desprinderea ei de racheta purtătoare Zenit-2. Aparatul a ajuns la orbita de bază şi se menţine legătura cu el. Specialiştii au la dispoziţie trei zile pentru elaborarea unui nou program de zbor.

Presa de la Moscova anunţa ieri că, după 25 ani, Rusia lansează o sondă spaţială automată către planeta Marte. Scopul misiunii, care va dura trei ani, este aducerea pe Terra a unor mostre de sol de pe Phobos, satelitul Planetei Roşii. Zborul către Marte va dura aproximativ 300 de zile, iar durata totală a misiunii este de circa 34 de luni. În afară de misiunea principală, sonda spaţială va mai îndeplini şi experimente ştiinţifice axate pe studierea satelitului Phobos şi a spaţiului din jurul lui.

Sonda spaţialăPhobos-Grunt” va funcţiona pe satelitul natural al planetei Marte aproximativ un an, transmiţând spre Terra studii detaliate ale suprafeţei sale. Conform schemei de zbor, sonda trebuie să atingă orbita planetei Marte şi să separe satelitul chinezesc „Yinghuo-1”, apoi să aterizeze pe Phobos ca să ia mostre de sol, după care să se îndrepte înapoi spre Terra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult