Acasa Stiinta-ITStiinta SpaceX a limitat folosirea sateliților Starlink pentru controlul dronelor pe câmpul de luptă din Ucraina

SpaceX a limitat folosirea sateliților Starlink pentru controlul dronelor pe câmpul de luptă din Ucraina

scris de Misu Andrei
125 Afisari

SpaceX a lui Elon Musk a pus în aplicare măsuri pentru a împiedica forțele armate ucrainene să folosească serviciul de internet prin satelit Starlink al companiei pentru controlul dronelor, a declarat președintele companiei pe 8 februarie, relatează Reuters.

Dragon SpaceX

Armata ucraineană a beneficiat de sateliții Starlink pentru a accesa internetul în timpul penelor de curent sau în lipsa altor mijloace de a se conecta la rețea. În plus, sateliții sunt mai siguri decât alte rețele și fac aproape imposibilă interceptarea activității ucrainene de către trupele rusești.

Gwynne Shotwell, președintele și directorul operațional al SpaceX, a declarat că serviciul de internet prin satelit Starlink al SpaceX „nu a fost niciodată menit să fie transformat în armă”.

„Cu toate acestea, ucrainenii l-au valorificat în moduri care nu au fost intenționate și care nu au făcut parte din niciun acord”, a declarat ea în timpul unei conferințe la Washington, D.C.

Shotwell a mai spus că armata ucraineană a folosit sateliții Starlink pentru a controla dronele. Vehiculele aeriene fără pilot au avut un rol esențial pentru forțele armate ucrainene pe câmpul de luptă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, detectând și distrugând echipamentele rusești.

Există lucruri pe care le putem face pentru a le limita capacitatea de a face acest lucru”, a declarat Shotwell. „Sunt lucruri pe care le putem face și le-am făcut”, a spus ea, fără a da detalii despre măsuri specifice.

Contractul nu includea dronele

Potrivit lui Shotwell, utilizarea sateliților Starlink pentru a controla dronele a depășit acordul pe care SpaceX îl are cu guvernul ucrainean. Contractul era destinat unor scopuri umanitare, cum ar fi furnizarea de internet pentru spitale, bănci și familii, a precizat ea.

Știm că armata îi folosește pentru comunicații, iar acest lucru este în regulă”, a spus ea. „Dar intenția noastră nu a fost niciodată ca ei să le folosească în scopuri ofensive”.

Întrebată despre întreruperile serviciului Starlink suferite de Ucraina la sfârșitul anului trecut, Shotwell a spus că nu știe dacă acestea au avut legătură cu măsurile luate pentru a limita utilizarea de către armata ucraineană a sateliților pentru a controla dronele.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS