Acasa Stiinta-ITStiinta SpaceX testează o procedură de aterizare pe platformă maritimă pentru rachete

SpaceX testează o procedură de aterizare pe platformă maritimă pentru rachete

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Space Exploration Technologies (SpaceX) va testa procedura de aterizare a rachetei Falcon 9 pe o platformă maritimă, după lansarea care va avea loc vineri, 19 decembrie.

SpaceX testează o procedură de aterizare pe platformă maritimă pentru rachete

SpaceX testează o procedură de aterizare pe platformă maritimă pentru rachete (foto: boingboing.net)

SpaceX a lucrat la dezvoltarea unei tehnologii care să permită readucerea la sol a rachetelor sale, în stare intactă, pentru a putea fi refolosite, procedură care ar trebui să reducă masiv costurile de operare a acestora. Rachetele Falcon au fost testate privind revenirea pe Terra prin prăbuşirea într-un ocean, în septembrie 2013 şi de două ori în 2014, demonstrându-şi capacitatea de a reporni motoarele, de a se poziţiona cu vârful în sus şi de a lansa „picioarele” necesare aterizării. Dar, de fiecare dată, rachetele s-au răsturnat şi au căzut în ocean. „Readucerea pe Terra a unui obiect din spaţiu este o provocare, dar readucerea primului etaj al unei rachete Falcon 9 pentru o aterizare la punct fix prezintă o serie de obstacole suplimentare”, a declarat SpaceX.

„Cu o înălţime comparabilă cu cea a unei clădiri cu 14 etaje şi zburând cu viteză de peste 2.000 de kilometri pe oră, stabilizarea primului etaj al unei rachete Falcon 9 pentru revenirea la sol este comparabilă cu încercarea de a ţine în echilibru o mătură de cauciuc în timpul unei furtuni”, a explicat SpaceX, într-un comunicat prezentat de mediafax.  Compania evaluează şansele de succes la circa 50%. „Deşi probabilitatea de succes este mică, ne aşteptăm să obţinem date foarte importante pe care să le folosim la viitoarele teste privind revenirea pe Terra, pe uscat”, a mai informat compania americană.

Lansarea este programată pentru ora 20:22, ora României, de la baza aeriană de la Cape Canaveral din Florida. După ce se va separa de capsula pe care o transportă şi de etajul superior, primul etaj al rachetei Falcon 9 va încerca să scadă viteza de cădere prin atmosferă prin reaprinderea de trei ori a motoarelor Merlin şi poziţionarea cu ajutorul unor aripioare de control al traiectoriei. Punctul de aterizare este o platformă plutitoare special realizată, care va fi poziţionată în Oceanul Atlantic, la circa 322 de kilometri nord-est de Cape Canaveral. Deşi această barjă are o serie de propulsoare care să îi asigure stabilitatea, ea nu va fi ancorată. „Găsirea ţintei devine foarte dificilă”, a adăugat SpaceX.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult