Acasa Stiinta-ITStiinta Spanacul taie senzaţia de foame

Spanacul taie senzaţia de foame

scris de S. P.
2 afisari

Spanacul încetineşte digestia lipidelor şi generează un sentiment de saţietate de durată, potrivit unui studiu realizat de cercetători suedezi.

Spanacul combate senzaţia de foame

Spanacul combate senzaţia de foame (foto: gradinarul.info )

‘Mănâncă spanac dacă vrei să fii puternic precum Popeye!’. Niciodată fără faimoasa sa cutie de conserve, celebrul marinar înghiţea dintr-o răsuflare aceste legume bogate în fier. Se pare, însă, că spanacul are şi alte proprietăţi. O echipă de cercetători din Suedia, specializată în nutriţie, a descoperit că spanacul are un puternic efect de saţietate, care ar putea preveni îngrăşarea.

În căutarea unei soluţii naturale care să încetinească digestia şi să atenueze senzaţia de foame între mese, Charlotte Erlanson-Albertsson, specializată în medicină nutriţională în cadrul Universităţii din Lund, Suedia, l-a întrebat pe soţul său dacă o moleculă non-sintetică ar putea provoca saţietatea. Acesta, specialist în fotosinteză, a ghidat-o spre tilacoizii (plăci membranoase fotosintetice netede) conţinuţi în celulele plantelor verzi şi în special în frunze. Prin urmare, cercetătoarea a decis să studieze efectul spanacului.

Cu toate acestea, nu este suficient să mânânci spanac. ‘Trebuie să zdrobeşti, să filtrezi apoi să centrifughezi frunzele, pentru a elibera tilacoizii din celule, deoarece corpul uman nu poate să le separe de spanacul proaspăt’, explică, într-un comunicat publicat în Le Figaro, echipa de la Universitatea din Lund.

Pentru a evalua efectul tilacoizilor asupra senzaţiei de foame, 15 persoane au consumat, în fiecare dimineaţă, pudră de spanac bogată în tilacoizi şi diluată în apă. Participanţii la studiu au relatat că nu mai simţeau nevoia să ronţăie între mese. Comparaţi cu un grup de control căruia i s-a dat o băutură fără tilacoizi, cel 15 băutori de spanac au declarat că le-a fost ‘mai uşor să se rezume la trei mese pe zi’, raportează autorii studiului.

De asemenea, oamenii de ştiinţă au constatat că reprezentanţii ‘grupului tilacoid’

aveau nivelurile sangvine ale hormonilor de saţietate mai ridicate şi o glicemie mai stabilă decât cei din grupul de control. Prin urmare, cercetătorii au dedus că tilacoizii declanşează eliberarea de hormoni de saţietate în intestine.

Tilacoizii ‘conţin sute de substanţe active – galactolipide, proteine, vitamine A,E,K, antioxidanţi, betacaroten, luteină şi altele’, conchide Erlanson-Albertsson. Prin urmare, este foarte probabil ca efectul de saţietate pe care-l produce spanacul să rezulte din asocierea mai multor molecule, scri Agerpres..

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult