Acasa Stiinta-ITStiinta Spiderfab. NASA va construi o uzinǎ pe orbitǎ

Spiderfab. NASA va construi o uzinǎ pe orbitǎ

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

NASA a acordat finanţare pentru proiectarea unei fabrici orbitale numite SpiderFab, care va folosi tehnologie robotică şi printarea 3D pentru a construi structuri de dimensiuni foarte mari.

Spiderfab. NASA va construi o uzinǎ pe orbitǎ (foto:kurzweilai.net )

NASA a încheiat cu o companie americană, Tethers Unlimited (TUI), un contract în valoare de 500.000 USD pentru a dezvolta conceptul acestei uzine, concept care urmează să fie prezentat în 2020. SpiderFab va folosi sisteme robotice şi printarea 3D pentru a fabrica şi asambla componente de dimensiuni foarte mari, precum antene, panouri solare, stâlpi cu ansambluri de senzori ş.a., ce vor fi instalate pe orbită şi vor servi la echiparea diferitelor misiuni spaţiale.

La ora actuală, componentele instalaţiilor spaţiale sunt fabricate pe Pământ şi apoi lansate în spaţiu, fiind proiectate astfel încât să poată fi pliate sau demontate, pentru a încăpea într-o rachetă, urmând a fi montate pe orbită.Însă acest sistem este foarte costisitor, iar mărimea componentelor este limitată de volumul ce poate fi transportat de rachete.

Fabricarea direct pe orbită, a explicat dr. Rob Hoyt, directorul ştiiiţific al TUI, permite lansarea materiilor prime necesare în formă foarte compactă şi durabilă (de exemplu mosoare de fibre sau blocuri de polimer), astfel încât acestea pot fi încărcate în vehicule de lansare mai mici şi mai puţin costisitoare. Odată materiile  prime ajunse pe orbită, sistemele robotizate SpiderFab le vor prelucra pentru a crea structuri foarte mari, optimizate pentru mediul spaţial.

Această abordare, radical diferită de cea din prezent, va permite crearea de antene şi panouri de zeci sau sute de ori mai mari decât în prezent, având ca rezultat puteri energetice mai mari, lărgimi de bandă mai mari, rezoluţie mai bună şi sensibilitate mai ridicată a echipamentelor obţinute, ce vor fi disponibile pentru o gamă largă de misiuni spaţiale. Potrivit descoperǎ.ro, metoda va reduce, de asemenea, riscurile asociate cu lansarea unor echipamente fragile cu ajutorul rachetelor.

10 comentarii

CONGO 07-09-2013 - 00:43

NASA sa-si faca treburile in Florida, si nu in spatiul cosmic, care apartine Umanitatii, si nicidecum unei tari sau firme.
Au cerut oare voie sa mearga pe Luna sau pe Marte?
Nu!
Deci robotii aia ce-i au pe Marte sunt ilegali!

pathfinder 07-09-2013 - 00:47

Las-o moale cu spatiu cosmic care apartine umanitatii…

Cui sa ceara voie?
Ha?

CONGO 07-09-2013 - 01:01

Dar miile de suruburi si tot felul de cacareze ce plutesc prin spatiu in jurul Pamantului? De ce nu le strange sa curete si sa nu fie pericol pentru noi?

Antibasistul 07-09-2013 - 20:00

Si porcul a zis ca numai minca cacat si….

digital 07-09-2013 - 20:07

cine, porkul deixen?!
niciodată nu va mânca, doar un kkt nu poate mânca alt kkt!

tomi 07-09-2013 - 22:10

Hai lasa DXN cred ca ma cunosti de mult timp si noi nu jucam ca tine si ancuta ci cu cartile pe fata. Uite il apreciez si-l respect mai mult pe URBOS pe DIGITAL, ERETICUL ca ei spun pe fata ce-i doare iar eu le raspund pe masura. Si sti ceva DXN , nu este prima data ca lovesti pe la spate, daca vrei am sa-ti amintesc cind bagai cutitul de pe linga in coaste, mie nu-mi place stilul vostru.
In ceea ce vrei sa-l bagi in noroi pe domnul Batca, nu-ti merge, nu este el omul care sa se rusineze sa zica in fata ce are pe suflet, uite nici urbos nici digital nu au sustinut nimic jignitor la adresa dumnealui, daca au ceva cu el se palmuiesc pe fata. Voi doi aveti rica personala cu domnul Batca, treaba voastra, descurcati-va singuri.
In ceea ce priveste insultele tale pline de venin cu sensodine nu le vad deloc bine si cred ca e greu sa ma convingi ca e postat de altcineva, in primul rind ca e stilul tau, in al doilea rind ai facut criza de isterie prinzind amicitia mea cu domnul Batca, in al treilea rind nimeni nu avea interes sa arunce aceasta postare inafara de DXN-ANCUTA – Si acum fiti sanatosi si voiosi, cu nivelul vostru ajungeti pe undeva la categoria lui HUHU CIU antibasistul.

ANCUTA 09-09-2013 - 20:11

@tomi,
Ce l-a apucat aici?
Repet: nu am postat nimic in acea perioada!

Marius Bâtcă
10-08-2013 at 10:41
@ ANCUTA
DXNeeeeeeeee, bouuleeeee, ti-am zis, ba, ca esti prost, ba, DXNeeeeeeeeeeee????????
Pam-pam!!!!!

Antibasistul
10-08-2013 at 12:38
Normal ca e prost, ca toți basistii!

ANCUTA 09-09-2013 - 20:47

@tomi
Cat de infantil trebuie sa fie ca sa faca aceste „declaratii”?
La propriile falsuri.

DXN
05-09-2013 at 14:10
DECLARATIE
Declar cu mina pe biblie, dupa o noapte de cosmare si remuscari de faptele miselesti si declaratiile idecente la adresa forumistilor si ai redactorilor zv ca am postat pe nickul ANCUTA. Promit ca pe viitor nu se va mai repeta, nu voi mai folosi expresii indecente si nu voi mai jigni redactorii zv. Am fost un pork si regret.
ANCUTA
05-09-2013 at 14:11
DECLARATIE
Declar eu DXN cu mina pe biblie, dupa o noapte de cosmare si remuscari de faptele miselesti si declaratiile idecente la adresa forumistilor si ai redactorilor zv ca am postat pe nickul ANCUTA. Promit ca pe viitor nu se va mai repeta, nu voi mai folosi expresii indecente si nu voi mai jigni redactorii zv. Am fost un pork si regret.

ANCUTA 09-09-2013 - 20:55

@redactia ZV

domnul batca isi bate joc de toata redactia prin postarile bolnave si false folosind identitatea virtuala a mai multor forumisti si folosind cuvinte care nici nu au fost gandite de forumisti.
Dar au fost scrise de acest .. ..” redactor”!
Credeti ca .” redactor”= afectiune … ?

ANCUTA 09-09-2013 - 22:59

@tomi,
Ceva personal cu „dl batca”?

Marius Bâtcă
26-05-2013 at 09:20
@ Antibasistul
Prostul satului (forumului), nu ma forta sa reactionez! Risti sa te trezesti in categoria retardatilor si DXN-ilor care cersesc atentie injurand ca ultimele cvrve!
Marius Bâtcă
26-05-2013 at 09:30
@ DXN
Incepand de azi, de la ora 03.43, ai primit avertisment. Crede-ma, chiar nu vrei cartonas galben!
Antibasistul
26-05-2013 at 12:57
Daca io-s prostul forumuilui, NU-S, TU ESTI PROSTUL EURASIEI, ESTI !!!
NU mai postez la ZV!
Marius Bâtcă
26-05-2013 at 13:05
@ Antibasistul
Cale batuta….!!! In Eurasia 🙂 Prostul forumului!
Si era sa uit! Poate il iei si pe retardatul de DXN dupa tine ca sa va duceti invartindu-va, amandoi!

PENTRU CE?
@tomi, raspunde-mi!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult