Acasa Stiinta-ITStiinta Ştiinţă o ia razna la Muzeul Naţional Tehnic Dimitrie Leonida

Ştiinţă o ia razna la Muzeul Naţional Tehnic Dimitrie Leonida

scris de Cristi Stefan
42 afisari

Pionier al progresului tehnic in Romania, Dimitrie Leonida (1883- 1965) fonda in anul 1909 Muzeul Tehnic din Bucuresti, aflat in administrarea S.C. Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica Serv -S.A., avand ca model Muzeul Tehnic din München (1903), vizitat de Leonida in toata perioada studiilor universitare efectuate la Scoala Politehnica din Charlottenburg (1903-1908).

Ştiinţă o ia razna la Muzeul Naţional Tehnic Dimitrie Leonida

Ştiinţă o ia razna la Muzeul Naţional Tehnic Dimitrie Leonida

Muzeul Tehnic din Bucuresti s-a dorit ‘o scoala a scolilor’ in care vizitatorul sa poata sa-si desavarseasca si sa imbine cunostintele teoretice cu cele practice.

Intors in tara in 1908, Dimitrie Leonida intemeiaza prima Scoala de Electricieni si Mecanici din Romania, scoala unde invatamantul era gratuit, cheltuielile fiind suportate de fondator. Cu elevii sai, profesorul Dimitrie Leonida a strans primele piese care au constituit nucleul viitorului muzeu.

Muzeul a functionat in primii doi ani in acelasi sediu cu Scoala de Mecanici si Electricieni din strada Mendeleev (fosta Primaverii), donata municipalitatii de catre ing. Chiru, cu clauza testamentara ca aceasta cladire sa fie utilizata pentru invatamant si cultura de catre muncitori.

Din 1928, muzeul a fost adapostit intr-unul din pavilioanele existente in Parcul Carol I, iar din 1935 in actuala cladire.

Colectiile muzeului reunesc peste 5.000 de exponate, care reprezinta tot atatea marturii despre evolutia tehnicii si care sunt adunate in 300 de colectii.

Aceste colectii sunt structurate in muzeu in urmatoarele sectoare: mecanica, magnetism si electricitate, descarcari in gaze, fizica atomica, caldura si masini cu abur, energetica, auto-moto-velo, iluminat, optica, foto, cinematografie, inregistrarea si redarea sunetului, telecomunicatii, masini de calcul si tiparit, aviatie si aerospatial, hidraulica, masini industriale, electrotehnica, siderurgie, masini unelte. Din totalul patrimoniului detinut, un numar de aproximativ 800 de exponate fac parte din categoria tezaur.

Ceea ce deosebeste acest muzeu de altele cu acelasi profil este caracterul sau pronuntat didactic, fondatorul dorind ca muzeul sa fie acel loc in care oricine sa poata vedea sau actiona mecanisme care ilustreaza legile mecanicii, ale electricitatii si magnetismului etc.

Aflat din anul 1953 in proprietatea Ministerului Energiei Electrice, iar din anul 2000 in proprietatea SC ELECTRICA SA, MUZEUL NAŢIONAL TEHNIC “PROF. ING.DIMITRIE Leonida”, institutie cu o traditie de aproape 100 de ani, reprezinta un panteon al stiintei romanesti si universale.
Ştiinţă o ia razna până la miezul nopţii!

Program de vizitare:
16:30-19:00 – Conferinţă „Eficientă Energetică”
19:00 -01:00 – Vizitarea muzeului, spectacol de sunte şi lumini
Acces: gratuit
Adresa: Bucureşti, Str. General Candiano Popescu 2, Sector 4 – 040581
Telefon: +4 021.336.93.99
E-mail: laura.albani@electricaserv.ro

Site: www.mnt-leonida.ro, tineret.sier.ro/cee (site eveniment realizat de SIER)
www.facebook.com/MuzeulTehnic , www.facebook.com/SIERTineret

Muzeul Naţional Tehnic „prof. ing. Dimitrie Leonida” dă „undă verde” la evenimentul „Noaptea Muzeelor 2015” începând cu ora 19:00.

Prin activităţile ce se vor desfăşura în data de 16 mai 2015 dorim să arătăm că tehnica nu este doar pentru adulţi şi că, uneori, „ştiinţa o poate lua razna”, chiar dacă numai până la miezul nopţii!

Principalele activităţi care vor avea loc:

Workshopul „Do It Yourself”, organizat de COBI Biciclete. În acest atelier oamenii vor fi încurajaţi să recicleze bicicletele vechi şi componentele de bicicletă, realizând cercei şi brăţări din zale ale lanţului de la bicicletă dar şi alte lucruri utile;
Conferinţa cu tema Eficienţa Energetică, organizată în colaborare cu Societatea Inginerilor Energeticieni din România Filiala Bucureşti Tineret. Lucrările conferinţei se vor desfăşura în sala de conferinţe a Muzeului Naţional Tehnic sâmbătă, 16 mai, între orele 16:30-19:00
Spectacol de sunete şi lumini. Vizitatorii vor fi familiarizaţi cu sunetele specifice motoarelor cu aburi, maşinilor de curse şi, de ce nu, anunţătoarelor de canton;
Concursul „Tu descoperi Muzeul Tehnic! Noi te descoperim pe tine!”, în care vom posta fotografiile celor care se vor fotografia în incinta MNT şi le vom pune pe facebook. Fotografia care va strânge cele mai multe like-uri în 24 de ore va fi premiată cu o cameră video;
Muzeul Naţional Tehnic „prof. ing. Dimitrie Leonida” susţine acţiunea iniţiată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, prin acoperirea cu pânză neagră a obiectului „Pilele K”, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, din data de 16 mai 2015.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult