Acasa Stiinta-ITStiinta Structura cabinei supersonicului IAR-111, finalizată

Structura cabinei supersonicului IAR-111, finalizată

scris de M.A.
11 afisari

Structura cabinei avionului supersonic IAR-111 Excelsior (aparat destinat lansarii rachetei spaţiale Haas II pentru Competiţia Google Lunar X Prize şi dezvoltării turismului spaţial) a fost finalizată de către Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică.

ARCA_IAR-111_Excelsior - cabina

Cabina IAR-111 Excelsior, ARCA

Cabina avionului este realizată din materiale compozite, are o greutate de peste 500 kg, complet echipată pentru zbor şi primeşte un echipaj de doua persoane (pilot si navigator) dispuşi în tandem.

Pilotul, aşezat pe locul din faţa cabinei, va dispune de o consolă centrală care va cuprinde echipamentele de navigaţie analogice şi GPS, un ecran panoramic pentru sistemul HDTV pentru asistarea decolării şi aterizării, iar echipamentul de radiocomunicaţii va fi dispus pe părţile laterale. Postul de pilotaj va fi echipat cu comenzi necesare pilotării aeronavei.

Navigatorul, aşezat in spatele pilotului, va dispune pe consola centrală de un sistem integrat de monitorizare a parametrilor de funcţionare a avionului, sistem de comunicaţii radio, sistem de navigaţie GPS, un sistem SDTV de monitorizare a aeronavei şi un ecran pentru radar pasiv.

IAR-111

IAR-111

Cabina este ejectabilă în caz de necesitate şi este dotată cu două paraşute acţionate cu motor rachetă. ARCA va efectua în curând Misiunea 6, de testare la zbor a cabinei avionului IAR-111.

„Realizarea structurii cabinei avionului IAR-111 Excelsior este un moment important pentru echipă şi partenerii săi, fiind unul dintre elementele cele mai dificile de realizat din toată aeronava. În perioada următoare cabina va fi supusă unui program intensiv de testare la sol şi la zbor, efectuându-se teste de presiune şi solicitări mecanice la suprasarcini şi vibraţii. După parcurgerea acestor teste cabina va fi echipată cu sistemele de avionică şi va fi integrată în structura aeronavei.”, a declarat Dumitru Popescu, Preşedinte ARCA.

Primul zbor al avionului supersonic este programat pentru toamna anului 2012.


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult