Acasa Stiinta-ITStiinta Strugurii şi soia combat cu succes hipertensiunea arterială

Strugurii şi soia combat cu succes hipertensiunea arterială

scris de A.B.
4 afisari

Strugurii, bogaţi în potasiu şi antioxidanţi, şi soia sunt considerate „arme” eficiente pentru a preveni declanşarea hipertensiunii arteriale, un important factor de risc cardiovascular, au anunţat autorii a două studii ce au fost prezentate la cea de-a 61-a conferinţă anuală organizată de American College of Cardiology, la Chicago.

struguriÎn ceea ce priveşte strugurii, acesta a fost primul studiu controlat din punct de vedere ştiinţific, care a monitorizat efectul avut de consumul zilnic al acestor fructe asupra tensiunii arteriale la pacienţi hipertensivi.

Studiul a fost realizat pe 46 de femei şi bărbaţi, din care jumătate mâncau struguri de trei ori pe zi, iar cealaltă jumătate – grupul ţintă – a avut o dietă ce nu conţinea fructe şi legume.

Pentru soia, cercetătorii au analizat datele provenind dintr-un studiu început în 1985 pentru a cuantifica riscul de maladii coronariene la tinerii adulţi americani.

Studiul s-a concentrat asupra efectelor avute de isoflavone (fitoestrogeni), care există în concentraţii ridicate în soia, asupra tensiunii arteriale.

Fitoestrogenii sunt substanţe apropiate de estrogenul uman, un hormon feminin care contribuie la sinteza monoxidului de azot, cunoscut pentru proprietatea sa de a dilata vasele sangvine, reducând astfel tensiunea arterială.

Persoanele pre-hipertensive au o presiune arterială sistolică situată între 120 şi 139 mm/ Hg şi o presiune diastolică între 80 şi 89 mm/ Hg.

Studiul a fost coordonat de medicul Harold Bays, directorul Centrului de cercetări în domeniul aterosclerozei şi metabolismului din oraşul Louiseville din statul american Kentucky.

Rezultatele au arătat că pacienţii care au mâncat struguri au beneficiat de o scădere consistentă a presiunii sistolice, în a patra, a opta şi a 12-a săptămână (-4,8%, -7,2% şi cu 6-10,2 mm/ Hg).

În grupul de studiu despre isoflavone, persoanele care au primit această substanţă în dieta lor zilnică (peste 2,5 miligrame) au avut o tensiune arterială sistolică considerabil mai mică (-5,5 mm/ Hg în medie) în comparaţie cu persoanele care au absorbit mai puţin de 0,33 miligrame.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult