Acasa Stiinta-ITStiinta Studiu: Apa de pe Lunǎ ar fi apǎrut ȋnainte de formarea Terrei

Studiu: Apa de pe Lunǎ ar fi apǎrut ȋnainte de formarea Terrei

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Oamenii de ştiinţă au prezentat luni, 9 septembrie, în cadrul Congresului European de Ştiinţe Planetare, desfăşurat la Londra, un studiu în care sugerează că apa găsită pe Lună ar fi putut apărea înainte de formarea Pământului.

Studiu: Apa de pe Lunǎ ar fi apǎrut ȋnainte de formarea Terrei

Oamenii de ştiinţă britanici au analizat cantitatea de apă prezentă în apatită, un mineral compus din fosfat de calciu care a fost găsit în mostrele extrase din cea mai veche scoarţă lunară.  „Acestea sunt câteva dintre cele mai vechi roci pe care le avem de pe Lună şi sunt chiar anterioare celor mai vechi găsite vreodată pe Pământ”, a explicat într-un comunicat Jessica Barnes, şef de proiect.  Potrivit echipei, aceste mostre de rocă lunară sunt cele mai potrivite pentru „a descoperi din ce parte a Sistemului Solar provine apa”.

Pornind de la apreciabilele cantităţi de apă pe care le-au găsit în structura cristalină a apatitei, echipa lui Barnes a susţinut, de asemenea, că interiorul Lunii este mult mai umed decât se credea.  Deşi oamenii de ştiinţă nu au reuşit să identifice originea exactă a apei lunare, studiul a arătat că ar putea exista o legătură între apa de pe Lună şi cea de pe Pământ. „Extraordinara legătură dintre mostrele lunare şi rezervele de apă găsite pe Pământ sugerează că există o origine comună pentru apa de pe Lună şi cea de pe Pământ”, a subliniat Jessica Barnes.

Conform Agerpres, studiul a fost realizat de o echipă de oameni de ştiinţă de la universitatea britanică Open University şi se bazează pe mostrele lunare culese de astronauţi în cadrul programului Apollo, care au evidenţiat existenţa apei pe Lună.

1 comentariu

pathfinder 10-09-2013 - 12:03

Apai daca astia-s oameni de stiinta io-s Patriarhul Moscovei.

1. Clar ca rocile de la suprafata lunii sunt mai vechi decat alea de la suprafata pamantului. Terra are activitate geologica. Luna ciuciu. Sau aproape ciuciu. Tre sa sapi ca sa gasesti roci de vechime asemenatoare celor de pe luna… si sa fii si foarte norocos. E la mintea cocosului.

2. Si mai clar este ca apa de pe luna si pamant au o origine comuna. Ambele provin de pe pamant. Ala primordial de a fost lovit si a aparut luna. Tembela Jessica gaseste acest fapt (originea comuna) EXTRAORDINAR…

3. Titlul articolului: „Apa de pe Lunǎ ar fi apǎrut ȋnainte de formarea Terrei” e eronat. Nici macar oama (sic) de stiinta (hehe) Jessica nu afirma lucrul asta…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult