Acasa Stiinta-ITStiinta Studiu privind misterioșii ghețarii din China

Studiu privind misterioșii ghețarii din China

scris de Laurentiu Banches
18 afisari

Un studiu recent indică faptul că ghețarii din China s-ar fi retras cu circa 7.600 de kilometri pătrați (18%) față de nivelul din anii ’50.

Studiu privind misterioșii ghețarii din China (foto:travel.descopera.ro)

Studiu privind misterioșii ghețarii din China (foto:travel.descopera.ro)

Studiul care a folosit date de teledetecție din perioada 2006-2010 a arătat că în China existau 48.571 de ghețari, care acopereau o suprafață de 51.840 de kilometri pătrați în zona de vest a țării, a indicat Academia Chineză de Științe (CAS), la lansarea celui de-al doilea său catalog de ghețari. Cercetarea, realizată de Institutul de Cercetare al Regiunilor Aride și Reci din cadrul academiei amintite, a indicat că 243,7 kilometri pătrați de gheață au dispărut, în medie, în fiecare an, în ultima jumătate de secol.

Cea mai mare retragere a gheții a fost constatată în Munții Altai, din Regiunea Autonomă Xinjiang-Uigură și pe Muntele Gangdise, din Regiunea Autonomă Tibet, unde ghețarii s-au retras cu 37,2%, respectiv 32,7%, în ultimele cinci decenii. Potrivit studiului prezentat luni, 15 decembrie, de Agerpres, marii ghețari de pe platoul Qinghai-Tibet, în special din partea estică a Muntelui Gangdise, precum și cei din sudul și vestul Himalayei s-au topit în ritmul cel mai rapid, cu peste 2% în fiecare an.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult