Acasa Stiinta-ITStiinta SUA renunţă la explorarea planetei Marte

SUA renunţă la explorarea planetei Marte

scris de M.A.
15 afisari

Administraţia americană a oprit parteneriatul cu ESA pentru explorarea robotizată a planetei Marte.

ExoMars ESA-NASA

ExoMars ESA-NASA

Măsura a fost justificată prin reducerea fondurilor destinate acestui proiect în bugetul pentru anul 2013, trimis luni Congresului, ceea ce a provocat consternarea mediilor ştiinţifice. „Se impun opţiuni dificile, ceea ce înseamnă că nu vom continua proiectul misiunilor ExoMars în anii 2016 şi 2018 împreună cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA)”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, Charles Bolden, directorul NASA, tranmite Moldpres, care citează agenţiile de presă internaţionale.

Casa Albă propune reducerea bugetului destinat explorării robotizate a planetei Marte cu 38,5% în anul 2013 faţă de anul 2012, acest buget urmând să fie de circa 361 de milioane de dolari, eliminându-se fondurile prevăzute pentru programul ExoMars. Acest program prevedea trimiterea a două sonde pe planeta Marte, prima în anul 2016 şi a doua în anul 2018. Sondele ar fi urmat să efectueze foraje pe solul marţian şi să aducă pe Terra eşantioane la începutul anului 2020.

„Este o tragedie pentru lumea ştiinţifică”, consideră Scott Hubbard, profesor de Astronomie la Universitatea din Stanford şi fost înalt responsabil al programului NASA pentru explorarea planetei Marte. „Mai cred că este şi stânjenitor pentru ţara noastră”, adaugă el într-o declaraţie pentru AFP, subliniind că „NASA pune capăt unuia dintre cele mai fructuoase programe ale sale în ultimul deceniu”.

3 comentarii

urbos 14-02-2012 - 19:57

Mie-mi plac cretini ca Mache, care se tot uita pe unde vine vorba de rusi sa spuna ca ce naspa stau aia, asta in timp ce americanasii taie in draci, de bine ce-o duc.

sanda sanda 14-02-2012 - 20:14

. sobru . pitic blshevic

urbos 14-02-2012 - 20:28

Securistule, ia tu o muye de la comunistul Base, ti-o fi foame.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult