Acasa Stiinta-ITStiinta (VIDEO) – Superluna face spectacol pe cer sambata noapte

(VIDEO) – Superluna face spectacol pe cer sambata noapte

scris de Matei Iliescu
8 afisari

Ţineţi pumnii strânşi să fie senin sâmbătă seara: o lună plină uriaşă de o rară frumuseţe va răsări imediat după amurg. I s-a spus Superluna.

Superluna, un fenomen care se produce o dată la 18 ani

Superluna, un fenomen care se produce o dată la 18 ani

Un asemenea fenomen are loc când luna plină coincide cu atingerea de către satelitul nostru a punctului celui mai apropiat de pe orbită.

“Ultima lună plină atât de mare şi de aproape de Pământ a fost în martie 1993”, spune Geoff Chester de la US Naval Observatory  din Washington, citat de Daily Mail.

Lunile pline au mărimi variabile din cauza formei de elipsă a orbitei selenare în jurul Pământului. La cel mai îndepărtat punct, numit “apogeu”, ea se află la circa 406.731 de kilometri. La cel mai apropiat punct, numit “perigeu”, luna se află la doar circa 364.397 de kilometri.

Când se află la perigeu, luna, aşa cum o vom vedea mâine noapte,

este cu 14% mai mare şi cu 30% mai strălucitoare decât la apogeu.

Totuşi este greu pentru ochiul omenesc să sesizeze diferenţa, atunci când luna este sus pe cer şi lipsesc punctele de reper. De aceea, cea mai impresionantă privelişte a lunii este când aceasta se află aproape de orizont. Fenomenul se numeşte “iluzia lunară”. Luna apare mai mare, comparată cu dealurile şi casele de lângă ea.

Infografie care explică fenomenul superlunii de sâmbătă noaptea

Luna plină de sâmbătă noaptea va fi mult mai mare şi mai strălucitoare decât de obicei. Foto: Daily Mail

Luna plină din 19 martie are loc când ea se află la mai puţin de o oră distanţă de perigeu. Este o coincidenţă aproape perfectă, ce se întâmplă o dată la 18 ani”, explică profesorul Chester.

Super luna va aduce cu ea şi supermaree. Adică, cu 2,5 centimetri mai mari decât de obicei.

Oamenii de ştiinţă spun că nu sunt motive serioase de temere faţă de fenomenul astronomic de sâmbătă noaptea, dezminţind zvonurile alarmiste care au inflamat internetul. Dezastrul japonez nu a făcut însă decât să toarne gaz peste foc.

Pământul a acumulat o uriaşă cantitate de energie internă sub crusta subţire de suprafaţă. Micile diferenţe exercitate de mareele provocate de lună, dar şi de soare, nu sunt suficiente pentru a copleşi forţele mult mai mari pe care convecţia le produce în interiorul planetei”, ne linişteşte Dr. James Garvin, cercetător şef la Goddard Space Flight Center de la NASA.

Sunt numeroase mituri care pretind că luna plină provoacă efecte ciudate asupra oamenilor şi animalelor. De altfel, termenul “lunatic” vine de la lună.

Unele legende vorbesc despre oameni care se preschimbă în vârcolaci, iar, mai recent, se spune că luna plină ar provoca naşterea la femeile gravide.

Totuşi, mai multe studii efectuate în clinici psihiatrice nu au reuşit să stabilească legături între fazele lunii şi violenţă, sinucideri, accese sau alte anomalii psihice.

Un studiu din 1999 al astronomului Daniel Caton de la Appalachian State University, care a luat în calcul 50 de milioane de naşteri nu a putut face nici o corelaţie între luna plină şi creşterea ratei natalităţii.

Aşa că bucuraţi-vă de super luna de sâmbătă, fiind siguri că nimic rău nu vi se va întâmpla nici dvs, nici familiei sau prietenilor!

Din păcate, prognoza anunţată de Agenţia Naţională de Meterologie nu este prea optimistă. Deasupra României va fi mai curând noros.

2 comentarii

Anda 20-03-2011 - 18:00

Pfff.. sunt convinsa ca este un moment frumos sa vezi luna asa de aproape dar noaptea trecuta(19.03.2011) a fost foarte inorat si nu sa putut vedea nimic:(((

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult