Acasa Stiinta-ITStiinta Tabletele cu fier combat starea de oboseală

Tabletele cu fier combat starea de oboseală

scris de L.M.
1 afisari

Administrarea timp de 12 săptămâni a unor tabletele cu fier are ca efect reducerea stării de oboseală cu până la 50 de procente, pentru femeile care prezintă în organism concentraţii scăzute de fier, dar care nu suferă însă de anemie, informează dailymail.co.uk.

Tabletele cu fier combat starea de oboseală

Oboseala este o stare raportată în mod frecvent de pacienţii care îşi vizitează medicul de familie şi aproape o treime dintre ei se plâng de acest simptom în timpul consultaţiilor medicale. Medicii spun că femeile sunt de trei ori mai predispuse decât bărbaţii să raporteze starea de oboseală cu ocazia acestor consultaţii periodice.

Studiul a fost realizat pe un eşantion pe 198 de femei, alese în mod aleator, cu vârstele cuprinse în intervalul 18-50 de ani. Toate pacientele prezentau deficienţe de fier, dar nu erau anemice, acuzau o senzaţie inexplicabilă de oboseală şi aveau concentraţii de feritină de sub 50 de grame/ litru. Feritina este o proteină care depozitează fierul şi care controlează eliberarea lui în organism. Studiul a fost realizat fără ca participantele, nici personalul medical care administra tabletele cu fier, să deosebească grupul care primea acele suplimente de grupul care primea placebo.

Rezultatele au arătat faptul că aceste suplimente, administrate timp de 12 săptămâni, duc la scăderea cu până la 50% a oboselii – un procent considerabil, ţinând cont de faptul că în grupul care a primit placebo procentul a fost de doar 19%. Studiul a fost coordonat de medicul Bernard Favrat de la Universitatea Lausanne din Elveţia.

1 comentariu

BULA 15-07-2012 - 20:49

Cu ce au masurat oboseala, de dau date atat de precise, cu „obosimetrul” ?
Rezultatul este normal, pentru ca sideremia scazuta determina o mai proasta oxigenare a creierului.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult