Acasa Stiinta-ITStiinta Taikonauţii de pe Shenzhou 9 au revenit pe Pământ

Taikonauţii de pe Shenzhou 9 au revenit pe Pământ

scris de M.A.
6 afisari

Cei trei astronauţi ai misiunii Shenzhou 9 – printre care figureză pentru prima oară o femeie – au aterizat vineri, după o misiune reuşită de 13 zile, relatează Xinhua.

Taikonautii de pe Shenzhou-9 au revenit pe Pamant

Taikonautii de pe Shenzhou-9 au revenit pe Pamant (foto: Xinhua)

Capsula spaţială a aterizat la ora locală 10 (02h00 GMT), într-o zonă deşertică din nordul Chinei, iar televiziunea de stat a arătat echipele de căutare şi de intervenţie grăbindu-se spre capsula înclinată pe o parte. Astronauţii – care, potrivit agenţiei Xinhua, sînt „în condiţie bună a sănătăţii” – urmau să rămînă în interiorul capsulei încă o oră pentru a se readapta la clima terestră şi la greutatea proprie după zilele petrecute în imponderabilitate, transmite Moldpres.

Misiunea cu echipaj uman Shenzhou 9 a putut realiza prima amarare manuală pe orbită circumterestră efectuată de China şi a marcat o etapă crucială a programului chinez de a-şi construi o staţie orbitală proprie locuită în jurul anului 2020. Printre cei trei „taikonauţi” de la bordul misiunii spaţiale celei mai ambiţioase din istoria Chinei s-a aflat prima femeie trimisă de această ţară în spaţiu, Liu Yang.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult