Acasa Stiinta-ITStiinta Tau Ceti – Steaua vizibilă cu ochiul liber cu o planetă locuibilă pe orbită

Tau Ceti – Steaua vizibilă cu ochiul liber cu o planetă locuibilă pe orbită

scris de Laurentiu Banches
36 afisari

O echipă de astronomi a descoperit cinci planete pe orbita stele Tau Ceti, dintre care una ar putea fi locuibită şi de către oameni.

Tau Ceti – Steaua vizibilă cu ochiul liber cu o planetă locuibilă pe orbită (foto:astronomia.com)

Tau Ceti, care face parte din constelaţia Balenei, nu numai că se află aproape de Soarele nostru (12 ani lumină), dar şi seamănă mult cu acesta din punct de vedere al masei şi al strălucirii, însă cercetătorii au crezut multă vreme că această stea vizibilă cu ochiul liber de pe Pământ, luceşte singură în noapte Nu se descoperise nicio planetă în apropiere de Tau Ceti până când o echipă internaţională a avut ideea să testeze pe această stea o nouă tehnică de strângere a datelor astronomice, aptă teoretic să detecteze semnale de două ori mai puternice.

Astfel, astronomii de la Universitatea britanică Hertfordshire. au descoperit cinci planete, cu o masă între două şi şase ori mai mare decât a Pământului. Una dintre ele ar evolua în zona „locuibilă”, nici prea caldă, nici prea rece, care permite existenţa unei atmosfere, a apei în stare lichidă la suprafaţă şi, poate, a unei forme de viaţă. Astronomul James Jenkins, care a participat la realizarea studiului publicat în revista „Astronomy & Astrophysics” a precizat că „Tau Ceti este unul din cei mai apropiaţi vecini cosmici ai noştri, atât de strălucitor încât am putea să studiem atmosferele planetelor într-un viitor nu prea îndepărtat”.

Descoperirea confirmă ideea nouă că „aproape toate stelele au planete şi că galaxia trebuie să conţină un mare număr de planete potenţial locuibile de dimensiuni apropiate de a noastră”. De altfel, conform Agerpres, Observatorul austral european (ESO) considera recent că în Calea Lactee există miliarde de astfel de planete, dintre care circa o sută în apropierea Soarelui nostru.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult