Acasa Stiinta-ITStiinta Teoria șocantǎ a lui Hawking privind gǎurile negre

Teoria șocantǎ a lui Hawking privind gǎurile negre

scris de Laurentiu Banches
8 afisari

Găurile negre, aşa cum au fost ele imaginate până acum, nu există, după părerea fizicianului Stephen Hawking, care a propus folosirea termenului „zonǎ gri”.

Teoria șocantǎ a lui Hawking privind privind gǎurile negre (foto:redorbit.com)

Teoria lui Hawking asupra găurilor negre a revoluţionat cercetarea în acest domeniu, el emiţând ideea că aceste formaţiuni nu sunt nemuritoare, ci suferă un proces de evaporare, pierzând particule, şi deci şi masă, printr-un proces numit radiaţia Hawking. În prezent, părerea lui Hawking despre găurile negre a devenit mai nuanţată: într-o prelegere încă nepublicată, prezentată recent şi intitulată “Information Preservation and Weather Forecasting for Black Holes”, el a afirmat, spre surprinderea multora dintre specialiştii prezenţi, că nu există găuri negre.

Găurile negre erau, până acum, considerate ca fiind condensări de materie cu atracţie gravitaţională atât de  puternică, încât nimic din ceea ce era atras în ele, nici măcar lumina, nu mai putea ieşi. “Punctul fără întoarcere” dincolo de care nimic nu mai poate scăpa atracţiei gravitaţionale a găurii negre este numit orizont de evenimente. Condiţiile extreme al găurilor negre şi comportamentul sunt dificil de explicat şi ar fi nevoie de o concepţie care să unifice două dintre teoriile ce încearcă, la ora actuală, să descrie structura şi formarea Universului: teoria relativităţii generale şi fizica cuantică.

În cadrul luptei de idei privind natura găurilor negre şi teoria care le-ar putea explica cel ma bine, oamenii de ştiinţă au încercat să clarifice lucrurile punându-şi, ipotetic, problema: ce s-ar întâmpla cu un astronaut dacă acesta ar cădea într-o astfel de gaură neagră? Din perspectiva relativităţii generale, în momentul în care ar trece de orizontul de evenimente, nu ar observa nimic deosebit, deşi, mai târziu, forţele gravitaţionale pe care le-ar întâlni l-ar rupe în bucăţi.

În schimb, în viziunea fizicii cuantice, lucrurile s-ar petrece altfel; după orizontul de evenimente s-ar găsi ceea ce fizicienii numesc “firewall” (“zidul de foc”): dacă în interiorul găurilor negre informaţia nu este distrusă, ci poate scăpa, la un moment dat, prin radiaţie Hawking, atunci dincolo de orizontul de evenimente s-ar găsi o acumulare de particule cu energie foarte înaltă, care l-ar “prăji” pe astronaut înainte ca acesta să fie distrus de forţele gravitaţionale colosale ale găurii negre.

Sunt două viziuni contradictorii asupra naturii şi comportamentului găurilor negre, compunând aşa-numitul paradox al găurilor negre, un subiect “fierbinte” de dezbateri în domeniul fizicii actuale. Soluţia lui Hawking la acest paradox? Eliminarea orizontului de evenimente care generează paradoxul. Fizicianul consideră că ideea trebuie regândită. În locul unei limite clare dincolo de care lumina nu mai poate scăpa, Hawking propune un “orizont aparent” care îşi schimbă forma în funcţie de fluctuaţiile cuantice din interiorul găurii negre – aşadar o zonă nu foarte bine definită, o zonă “gri”. Conform descoperǎ.ro, de aici, ideea că formaţiunile numite în mod obişnuit găuri negre ar fi mai curând “gri” – în sensul că sunt lipsite de o limită foarte clar definită a influenţei lor, o graniţă care să marcheze locul dincolo de care ceea ce se întâmplă nu mai poate afecta un observator extern.

Dacă zona aflată imediat dincolo de orizontul aparent este un haos de informaţie, atunci un asemenea orizont nu încalcă nici legile relativităţii generale, nici pe cele ale dinamicii cuantice. Dar teoria lui Hawking nu este acceptată de toţi, unii susţinând că, de fapt, fizicianul britanic nu face, astfel, decât să înlocuiască “zidul de foc” cu un “zid de haos”, ceea ce ar fi cam totuna şi nu ar rezolva problema.

11 comentarii

pathfinder 27-01-2014 - 10:49

Articol preluat in totalitate de pe descopera.ro.

1. Gaurile negre raman negre.
Hawking propune un „orizint gri” in loc de cel numit „orizont de evenimente”.
Aproape aceeasi Marie dar cu alta palarie…

2. In afara de cele doua „viziuni” mentionate (teoria relativităţii generale şi modelul standard) mai exista si cea a teoriei corzilor vibrante care este putin diferita.

Oricum, pentru prezenta articolului in ZV:
Felicitari!

pathfinder 27-01-2014 - 10:54

Brian Greene: Why is our universe fine-tuned for life?
https://www.youtube.com/watch?v=bf7BXwVeyWw

urbos 27-01-2014 - 14:29

Un dobitoc.

pathfinder 27-01-2014 - 14:57

„Primitive life is very common and intelligent life is fairly rare. Some would say it has yet to occur on Earth”
Stephen Hawking

urbos 27-01-2014 - 15:17

Zi ba scarba pe ruseste, nu te mai chinui.

pathfinder 27-01-2014 - 15:26

Esti bolnav la cap. 😉

mircea 27-01-2014 - 15:32

cred ca tie ti se trgae boala la fel ca si la uN-nUL,voi a-ti consumat apa in ecsces si v-au ruginit(OSIDAT)toate cele

pathfinder 27-01-2014 - 15:37

Esti o buna dovada!

UnUL 27-01-2014 - 17:42

mirciulică, ești analfabet rău de tot:
„voi a-ti consumat apa in ecsces (în loc de „AȚI”… „ÎN EXCES”!!!)

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 27-01-2014 - 15:23

Zikk , IO …aka kaTovici urboase :
Yopfoi maty!

pathfinder 27-01-2014 - 15:39

Lawrence Krauss – Lecture in Stockholm, 2013
https://www.youtube.com/watch?v=ly6xDuwjLD8

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult