Acasa Stiinta-ITStiinta Teorie: Luna ar putea fi un fost satelit al planetei Venus

Teorie: Luna ar putea fi un fost satelit al planetei Venus

scris de Laurentiu Banches
8 afisari

O teorie nouǎ aratǎ cǎ Luna ar putea fi fostul satelit natural al planetei Venus, pe care l-a pierdut și a fost capturat de câmpul gravitaţional terestru.

Teorie: Luna ar putea fi un fost satelit al planetei Venus

Această teorie, numită a impactului gigantic, are, totuşi, punctele ei slabe, cum au şi teoriile alternative asupra formării Lunii, discutate recent la o conferinţă dedicată acestui subiect. Ideea contrazice concepţiile marii majorităţi a cercetătorilor, care consideră că Luna s-a format acum cca. 4,5 miliarde de ani, când un corp ceresc de mărimea unei planete s-a ciocnit cu Pământul în formare.

Alte teorii alternative sunt cele ale fisiunii și acreției binare. Teoria fisiunii, care afirmă că Luna ar fi o bucată desprinsă din scoarţa şi mantaua terestră ca urmare a forţei centrifuge generate de o rotire foarte rapidă a Terrei. Teoria acreţiei binare susţine că Luna şi Terra au luat naştere în acelaşi timp şi în aceeaşi regiune a spaţiului, din materialul care s-a aglomerat formând două corpuri spaţiale distincte – Terra şi satelitul său natural.

O problemă comună teoriilor fisiunii, acreţiei binare şi capturării este faptul că ele nu pot explica valoarea ridicată a momentului cinetic al sistemului Lună-Pământ. Oamenii de ştiinţă cred că, iniţial, viteza de rotaţie a Pământului  era foarte mare, astfel încât o zi dura doar 5-6 ore, iar Luna se găsea foarte aproape de Pământ. Dar, treptat, rezistenţa creată de forţa mareică (o consecinţă a forţei de atracţie gravitaţională) a dus la încetinirea rotaţiei Pământului şi a împins Luna pe orbita ei actuală. Un argument împotriva teoriei capturii este faptul că, în solul selenar şi cel terestru, compoziţia de izotopi este foarte asemănătoare, ceea ce sugerează o origine comună a celor două corpuri cereşti. Dar, dacă analizele vor arăta că şi compoziţia lui Venus şi a Terrei sunt asemănătoare între ele, atunci acesta ar fi un argument în favoarea teoriei. De altfel, şi teoria impactului gigantic – larg acceptată – nu explică suficient de bine cum de sunt Terra şi Luna aşa de asemănătoare între ele în ceea ce priveşte compoziţia de izotopi.

În orice caz, teoria capturării lunii venusiene de către Terra, propusă de Dave Stevenson, profesor la Caltech University aduce o viziune nouă în domeniu. Conform descoperǎ.ro, specialistul crede că înţelegerea multor lucruri despre planetele din sistemul nostru solar depinde de cercetarea planetei Venus.

Dacă aceasta a avut o Lună, ea trebuie să se fi format mult mai devreme, curând după formarea Sistemului Solar, şi să fi fost pierdută apoi, fie datorită unei coliziuni, fie dislocării ei de pe orbită din cauza trecerii unui obiect spaţial prin sistemul Venus-Lună. Luna îşi păstrează în continuare misterul; până în prezent, nu există nicio teorie care să explice complet modul în care Pământul şi-a dobândit satelitul natural, dar toate scenariile propuse sunt plauzibile într-o anumita măsură.

4 comentarii

pathfinder 30-09-2013 - 13:44

Dave Stevenson asta cred ca se plictisea tare…

Salut 30-09-2013 - 22:07

Adica, au ciordit satelitul? Ce zice Biblia ca faceati in perioada aia, mai tomi?

tomi 30-09-2013 - 23:14

Mai baiatule, mereu trebuie sa te invat ceva,. Auzi Salut, evreii au dus pe Luna Chivotul Sfint si inca vreo 100 de tone de aur, vorba ceea rezerve pentru zile negre. Si ce mare lucru crezi ca le-a fost sa ajunga pe Luna, daca Moise a desfacut mare in doua, apoi a dat cu toiagul si a facut un pod pina pe Luna. Vezi sa nu-i spui lui urbos care mereu se leaga de cei 40 de ani cit i-or trebuit lu Moise sa gaseasca Israelul, Povesti, adevarul e ca a fost fix perioada cit le-a luat dus intors pe Luna cu toate bogatiile sa nu cada pe mina paginilor si sa avem ceva pus deoparte pentru viitor. Apoi ce crezi ca a fost motivul expeditiilor Apollo, aiurea sa aduca citeva kile de praf si pietricele,? s-au dus americanii sa caute aurul si Chivotul evreilor dar nagasindu-l au adus si ei ca era pe jos pe linga modulul spatial. Acu spune tu Salut daca stiei tu de aste adevaruri?

IngerAlbastru 01-10-2013 - 02:46

Omenirea nu s-a imbogatit cu acesta stire, sint specualtii al evreilor cercetatori in numar mare la asemenea stiinte inexacte cand magazinul e gol … 🙂

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult