Acasa Stiinta-ITStiinta Terra va deveni nelocuibilă mai rapid decât credem

Terra va deveni nelocuibilă mai rapid decât credem

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

ONU a transmis un avertisment către umanitate cu privire la lipsa de rezultate a programelor de protejarea a mediului desfăşurată până în prezent pe Terra.

Avertisment ONU: Terra se degradeaza din ce in ce mai rapid (foto:diamondlantern.com)

Un raport al programului ONU pentru mediu numit Geo-5 anunţă că majoritatea problemelor cu care se confruntă planeta pe care locuim s-au intensificat, foarte puţine din iniţiativele de protejarea a mediului de până la acest moment, prezentând efecte pozitive. Acest al cincliea raport cu privire la „Viitorul ecologic al planetei”, publicat miercuri, 6 iunie, ca preambul al Summitului pe tema dezvoltării durabilie Rio-20, ce urmează să se desfăşpare în perioada 20-22 iunie, prevede că numai 4 din cele 90 de obiective considerate prioritare de către statele membre ale proiectului au înregistrat progrese importante.

Conform raportului Geo-5, prezentat de Mediafax, printre cele 4 obiective care au înregistrat progrese se numără şi eliminarea substanţelor care afectează stratul de ozon, în vederea prevenirii a milioane de cazuri de cataractă până în 2100 şi a milioane de cazuri de cancer de piele până în 2050, precum şi eliminarea plumbului din carburanţi. De asemenea progrese au fost înregistrate şi în reducerea poluării marine, în accesul persoanelor la apă potabilă şi medicamente şi în ceea ce priveşte eficienţa energetică, unele state reducând emisiile gazelor cu efect de seră.Cu toate acestea în următorii 50 de ani, emisiile de gaze cu efect de seră s-ar putea dubla, odată cu creşterea temperaturii medii cu peste 3 grade.

Un progres minor s-a înregistrat şi în privinţa emisiilor de gaze cu efect de seră. Din cauza poluării marine, situaţia stocurilor de peşte se deteriorează, deşi, în zonele marine protejate, acestea se refac, iar încâlzirea globală face ca numărul inundaţiilor să crească cu 230 % între 1980 şi 2000, iar al perioadelor de secetă cu 38 %.

Printre obiectivele care au înregistrat un regres semnificativ se numără şi degradarea biodiversităţii, întrucât peste 20% dintre speciile de vertebrate sunt ameninţate cu dispariţia. Totuşi, raportul lasă în continuare loc iniţiativelor, sugerând că încă se pot atinge obiective ambiţioase până în 2050. Directorul general al programul ONU, Achim Steiner a afirmat cu referire la Geo-5, că „tranziţia definitivă către o economie ecologică cu emisii reduse de CO2 şi utilizarea eficientă a resurselor trebuie adoptată de urgenţă”..

4 comentarii

ciufulici 07-06-2012 - 15:32

ROMANIA E DEJA UN DESERT.
Dovada: Ponta molfaie kaktus toata ziua, Antonescu se indoapa cu kaktus, iar uniunea de uniunea de kaktus, ce sa mai zic!

ValVerde 07-06-2012 - 15:41

Eu am o ferma de kaktusi.
Cu cit se da kilu’ in Romania?
It’s good for business.

Ciu Huhu 07-06-2012 - 16:14

Ferma de kaktusi adica de pedelisti-basisti mari hoti care lasa in urma desert, furind enorm!

ciufulici 07-06-2012 - 16:26

N-ar fi mai bine sa-ti tragi tu capota inapoi pe cap si sa intri inapoi in kaktus la mamitzica dvs? Na, ca ti-am zis dvs. ca sa fiu politicos la maximum.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult