Acasa Stiinta-ITStiinta UE a aprobat vaccinul Imvanex împotriva variolei maimuţei

UE a aprobat vaccinul Imvanex împotriva variolei maimuţei

scris de Misu Andrei
57 afisari

Comisia Europeană a aprobat, luni, ca vaccinul Imvanex, produs de grupul farmaceutic Bavarian Nordic, să fie comercializat și folosit și pentru variola maimuței. Astfel, CE a aprobat extinderea acestui vaccin în lupta împotriva răspândirii bolii.

Decizia vine după cea a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care şi-a dat acordul vineri unei extinderi la variola maimuţei a vaccinului Imvanex, autorizat în Uniunea Europeană (UE) din 2013 împotriva variolei.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat sâmbătă cel mai înalt nivel de alertă, împotriva unei creşteri puternice a cazurilor de variola maimuţei.

Vaccinul bavarez, singurul care a câștigat aprobarea pentru prevenirea bolii variolei maimuțelor în Statele Unite și Canada, a fost până acum aprobat în UE doar pentru tratarea variolei.

Dar compania a furnizat vaccinul mai multor țări din UE în timpul actualului focar de variolă a maimuței. Aprobarea este valabilă în toate statele membre ale Uniunii Europene, precum și în Islanda, Liechtenstein și Norvegia, a transmis Bavarian Nordic într-un comunicat.

Dezvoltarea Imvanex a fost posibilă prin investiții semnificative din partea guvernului SUA în ultimele două decenii, a adăugat compania.

Prețul acțiunilor din Bavaria a crescut cu 122% în ultimele trei luni, ca urmare a cererii puternice pentru vaccinul împotriva variolei maimuțelor.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat vineri că a autorizat extinderea utilizării unui vaccin contra variolei umane pentru a fi folosit împotriva propagării variolei maimuţei, care ar putea primi nivelul de alertă maximă din partea OMS.

Peste 16.000 de cazuri au fost raportate în prezent din 75 de țări, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Până în prezent, au fost înregistrate cinci decese ca urmare a epidemiei, a adăugat el.

În România au fost diagnosticați cu variola maimuței până în prezent 20 de pacienți, toți bărbați.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult