Acasa Stiinta-ITStiinta Un aisberg imens s-a desprins în Antarctica

Un aisberg imens s-a desprins în Antarctica

scris de Misu Andrei
76 Afisari

Un aisberg mare cât Londra s-a desprins în Antarctica, în apropiere de staţia britanică de cercetare Halley VI, ai căror specialiști au anticipat evenimentele de această natură în zonă, relatează BBC. Senzorii de pe suprafața Brunt Ice Shelf au confirmat evenimentul.

foto: BAS

Un nou aisberg de dimensiunea Londrei s-a desprins de pe platforma de gheață Brunt din Antarctica. Noaptea trecută, fisura Chasm-1 s-a extins complet prin gheața de 150 m grosime – la un deceniu după ce oamenii de știință de la BAS au detectat pentru prima dată că fisurile în calota de gheață creșteau”, a relatat luni British Antarctic Survey (BAS), pe pagina sa de Twitter.

Desprinderea, care a avut loc duminică, 22 ianuarie, între orele 19.00 și 20.00 UTC, în timpul unei maree de primăvară, a fost posibilă după ce crăpăturile care s-au dezvoltat în mod natural în ultimii ani s-au extins pe întreaga platformă de gheață, făcând ca noul aisberg să se elibereze, potrivit unui comunicat transmis de BAS.

Estimările experților arată că noul aisberg ar avea aproximativ 1.550 km².

Acest eveniment de desprindere a fost previzibilă și face parte din comportamentul natural al platformei de gheață Brunt. Nu are legătură cu schimbările climatice. Echipele noastre științifice și operaționale continuă să monitorizeze platforma de gheață în timp real pentru a se asigura că este în siguranță și pentru a menține livrarea informațiilor științifice pe care le întreprindem la Halley”, a declarat glaciologul Dominic Hodgson.

În prezent, la stația de cercetare Halley se află 21 de angajați, care se ocupă de întreținerea bazei și exploatează instrumentele științifice ale acesteia. Ei nu se află în pericol și își vor continua munca până la începutul lunii viitoare când urmează să fie preluați. BAS are o serie de dispozitive GPS în zonă care transmit informații despre mișcările gheții la sediul agenției din Cambridge.

Oficialii britanici vor inspecta imaginile din satelit atunci când acestea vor fi disponibile pentru a stabili dacă nu apar instabilități neașteptate pe platforma de gheață rămasă pe care se află stația de cercetare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS